Tajna savršenog kiselog kupusa je u ovom: Ako bure prekrijete ovim, imat ćete najbolji kupus
Dugotrajnost zagarantovana/Ilustracija
Spremanje zimnice je već u punom jeku, a mnoge domaćice odlučuju se i za pripremu kiselog kupusa. Ako ste početnik, donosimo vam sva pravila za kiseljenje kupusa kako bi vaša zimnica ostala svježa mjesecima:
Najjednostavniji recept za kiseljenje kupusa
Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korijenu se nožem zareže krstić, a glavice se redaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lijepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba prepoloviti ili presjeći na četvrtine i ubaciti između cijelih glavica kako bi sve glavice stajale čvrsto.
Zatim se u bure dolije voda, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, a odozgo se postavi drveni ili plastični pritiskač.
Trikovi za najbolji kiseli kupus
Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, što je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, postoji rizik da se kupus brže pokvari zbog dotoka zraka. U tom slučaju najbolje je napuniti veću najlonsku kesu vodom i staviti je preko kupusa.
Bez pretakanja rasola
Da ne biste morali da pretačete rasol, predlažemo sljedeći trik – preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Na taj način će se so polako otapati i padati do dna bureta.
Temperatura je važna
Dok se kupus ne ukiseli (oko mjesec dana), mora stajati na sobnoj temperaturi. Ne smije biti previše hladno. Kasnije, kupus treba premjestiti na hladnije mjesto, gdje temperatura ne bi trebala prelaziti 5 stepeni (podrum, garaža…).
Kontrolišite količinu vode
Tokom mjesec dana kiseljenja, povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito prvih dana. Kupus ne smije biti izvan vode, pa je dolivajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih isperite barem svaki drugi dan, piše Krstarica.