Želite biti zdraviji i mršaviji u 2026. godini? Iz kuhinje izbacite ova 4 sastojka
Ovi "zdravi" sastojci prave haos u tijelu/Freepik
Nova godina često znači da ljudi postavljaju nove zdravstvene ciljeve i s tim na umu odlaze u kupovinu namirnica. Zbog toga je izuzetno važno obratiti pažnju na listu sastojaka na hrani koju kupujemo.
Često se dešava da u prodavnici posežemo za istim proizvodima ili isprobamo nešto novo, a da pritom ne pogledamo šta se tačno nalazi u sastavu. S obzirom na to da živimo u društvu koje se u velikoj mjeri oslanja na prerađenu i unaprijed zapakovanu hranu, uvijek je dobra ideja provjeriti šta zapravo unosimo u organizam. Vrlo je vjerovatno da ćete naići na dugačak niz sastojaka i naziva koje ne prepoznajete.
Zdravstveni stručnjaci su izdvojili četiri sastojka koja biste trebali izbjegavati u narednoj godini ako želite ubrzati metabolizam i podržati ciljeve mršanja.
U nastavku pročitajte o kojim sastojcima je riječ.
Umjetne boje i prehrambeni aditivi
Boje za hranu možda su bile zabavne u djetinjstvu i korisne za praznično pečenje ili posebne prilike, ali zdravstveni stručnjaci ističu da je u svakodnevnoj ishrani najbolje izbjegavati umjetne boje. Riječ je o neprirodnim sastojcima koji, ako se često konzumiraju, mogu izazvati određene zdravstvene probleme.
- Najproblematičnije su Žuta 5, Crvena 40 i Plava 1. Mogu izazvati blagu, ali hroničnu upalu u organizmu, kaže dr. Wesley Buckle, doktor naturopatske medicine.
Sukraloza i drugi umjetni zaslađivači
Mnogi od nas su naviknuti na umjetne zaslađivače, a da toga nisu ni svjesni. Na policama se nalaze brojni proizvodi koji se reklamiraju kao zdravi, a u sebi sadrže zaslađivače poput sukraloze, koji s vremenom mogu imati negativne posljedice.
- Slatkoća bez kalorija zvuči kao san, ali tijelo i dalje reaguje, objašnjava registrovana dijetetičarka Angela Graham, MBA, RDN. "Neka istraživanja povezuju čestu upotrebu s promjenama u crijevnoj flori, što utiče na imuni sistem, apetit i regulaciju šećera u krvi. Redovno konzumiranje može povećati i želju za slatkim."
Hidrogenizirana ulja
Hidrogenizirana ulja su biljna ulja koja su hemijski izmijenjena kako bi iz tečnog prešla u čvrsto stanje. Često se koriste u margarinu, industrijskim kolačima, vrhnjima za kafu i prženim grickalicama jer produžavaju rok trajanja i poboljšavaju okus. Ipak, zbog sadržaja trans masti, preporučuje se njihovo izbjegavanje.
- Ona sadrže trans masti koje, čak i u malim količinama, remete procese upale i transport holesterola u ćelijama. Redovna konzumacija stvara veliki stres za organizam i usporava metabolizam, kaže Graham za She Finds.
Visokofruktozni kukuruzni sirup
Jedan od najpoznatijih sastojaka na koje stručnjaci godinama upozoravaju je visokofruktozni kukuruzni sirup. Zbog niske cijene i dostupnosti često se koristi u prerađenoj hrani i pićima.
- Nalazi se u velikom broju zapakovanih proizvoda. Može poremetiti prirodne signale gladi i doprinijeti inzulinskoj rezistenciji. Dugoročno, to ima negativan uticaj na metaboličko zdravlje, kaže Buckle.