Zabrinjavajuće: ''Krvno'' željezo u mesu koje jedemo povećava rizik od dijabetesa?

Loše vijesti za mesojede/ Ilustracija/

Loše vijesti za mesojede/ Ilustracija/

Loše vijesti za mesojede/ Ilustracija/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Novo istraživanje sa Univerziteta Harvard otkrilo je značajnu povezanost između unosa hem željeza, koje se nalazi u crvenom mesu i drugim proizvodima životinjskog porijekla, i povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 (T2D). Studija, objavljena u časopisu Nature Metabolism, pokazala je da visoki unos hem željeza povećava rizik od T2D za 26%, dok željezo iz biljnih izvora, poznato kao ne-hem željezo, nije povezano s povećanim rizikom.

Istraživači sa Harvard T.H. Chan School of Public Health ispitivali su dugoročne prehrambene navike 206,615 odraslih osoba tokom 36 godina, koristeći podatke iz Nurses’ Health Studies I i II te Health Professionals Follow-up Study. Pored epidemioloških podataka, analizirali su i biološke mehanizme koji stoje iza povezanosti hem željeza i rizika od T2D, uključujući biomarkere povezane s nivoima inzulina, šećera u krvi, lipida u krvi, upala, te dva biomarkera metabolizma željeza.

Rezultati su pokazali da su učesnici s najvišim unosom hem željeza imali 26% veći rizik od razvoja T2D u poređenju s onima s najnižim unosom. Hem željezo je činilo više od polovice rizika od T2D povezanog s konzumacijom neprerađenog crvenog mesa i značajan dio rizika povezanog s različitim prehrambenim obrascima koji povećavaju rizik od T2D. Nasuprot tome, unos ne-hem željeza iz hrane ili suplemenata nije bio povezan s rizikom od dijabetesa tipa 2.

Studija je također identificirala nekoliko metabolita u krvi, uključujući L-valin, L-lizin, mokraćnu kiselinu i lipidne metabolite, koji mogu igrati ulogu u povezanosti unosa hem željeza s rizikom od dijabetesa tipa 2.

Ovi nalazi imaju važne implikacije za javno zdravstvo i prehrambene smjernice. Istraživači su izrazili zabrinutost zbog dodavanja hem željeza u sve popularnije biljne mesne alternative, koje se koriste kako bi se poboljšao okus i izgled ovih proizvoda. Profesor Frank Hu, jedan od autora studije, naglasio je da smanjenje unosa hem željeza, posebno iz crvenog mesa, i prelazak na biljnu prehranu mogu biti efikasne strategije za smanjenje rizika od dijabetesa.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovo istraživanje dodatno naglašava važnost zdravih prehrambenih izbora u prevenciji dijabetesa tipa 2, ističući potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se bolje razumjeli utjecaji različitih vrsta željeza na zdravlje.