Oprez u kuhinji: Ove namirnice mogu izazvati trovanje ako se podgrijavaju
Doktori dali odgovor/FreePik
Ostaci hrane često su spas u danima kada nemate vremena za kuhanje. Osim toga, podgrijavanje hrane je praktičan način da uštedite novac i smanjite bacanje hrane, posebno ako živite sami ili kuhate u većim količinama. Ali, nije svaka hrana sigurna za podgrijavanje.
Neke namirnice mogu postati rizične ako se ne podgriju pravilno, jer se u njima mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom. Stručnjaci za sigurnost hrane otkrivaju koja jela morate podgrijavati s oprezom i kako to učiniti bez rizika po zdravlje.
Krompir
Bez obzira radi li se o pečenom krompiru, pireu ili pomfritu, ova namirnica može predstavljati rizik ako se podgrijava. Krompir može sadržavati bakteriju Bacillus cereus, upozorava stručnjak za sigurnost hrane dr. Brajan Kuok Li. Ako se kuhani krompir ostavi na sobnoj temperaturi, bakterije se brzo množe i mogu izazvati ozbiljno trovanje hranom. Rješenje je jednostavno – uvijek ga podgrijte temeljito, dok ne bude potpuno topao iznutra, ili ga upotrijebite u novom jelu (npr. za musaku).
Riža
Rižu često pripremamo u većim količinama, pa ga kasnije podgrijavamo, ali upravo tu se krije opasnost. Dr. Li objašnjava: „Riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus, koje preživljavaju čak i nakon kuhanja.“ Ako se riža ne ohladi i ne čuva pravilno, ove spore se mogu razmnožiti čak i u frižideru. Da biste izbjegli trovanje hranom, rižu uvijek podgrijte do najmanje 74°C, odnosno dok ne bude vruć na pari.
Savjeti stručnjaka:
Nakon kuhanja, ohladite rižu u roku od sat vremena. Čuvajte je u frižideru najviše jedan dan. Kada je podgrijavate, najbolje ga je pripremiti kao prženu rižu ili u sosu, kako bi temperatura ravnomjerno porasla.
Špinat
Kuhani špinat i drugo lisnato povrće mogu biti kontaminirani bakterijom E. coli, koja potiče iz zagađene vode ili zemlje. Kada se špinat skuha, bakterije nestaju, ali ako se kasnije ne ohladi i ne čuva pravilno, mogu se ponovo razviti. Dr. Li upozorava: „Ako se špinat pogrešno podgrije, E. coli se može umnožiti i izazvati ozbiljne probavne tegobe i trovanje,“ prenosi „Real Simple“. Zato ga uvijek podgrijavajte do visoke temperature, dok ne bude potpuno vruć, i izbjegavajte višestruko podgrijavanje.