Mnogi su zaboravili na njega, a spas je kad vas 'lomi' prehlada: Ovo zimsko piće jača imunitet
Miris zime iz naninog šporeta/FreePik
Šerbet se najčešće priprema od voća bogatog vitaminom C (npr. limun), koji pomaže jačanju imunog sistema i čini organizam otpornijim na prehlade i viruse, posebno korisno u zimskim mjesecima.
Topao šerbet može zagrijati organizam iznutra, poboljšati cirkulaciju i smanjiti osjećaj hladnoće. To je jedan od razloga zašto se tradicionalno pije tokom zime.
Topli napici razmekšavaju sluz i olakšavaju disanje. Ako se šerbet pravi od limuna i meda, može ublažiti kašalj, smiriti grlo i pomoći kod začepljenog nosa.
Zimi ljudi često zaborave piti dovoljno tečnosti. Šerbet je ukusan način da tijelo ostane hidrirano, što je važno za kožu, energiju i normalno funkcionisanje organizma.
U mnogim krajevima šerbet se vijekovima pio zimi kao prirodni napitak za jačanje tijela i prevenciju bolesti — jednostavan, domaći i efikasan, piše Najžena.