Dodatno usporavaju metabolizam: Poslije 40-te, ove namirnice su vaš neprijatelj broj jedan

Žene, obratite pažnju/Free Pik

Žene, obratite pažnju/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako godine prolaze, mršavljenje i održavanje tjelesne težine postaje sve teže zbog prirodnog usporavanja metabolizma i promjena koje dolaze sa starenjem.

Iako je usporavanje metabolizma normalno, moguće je ublažiti njegov efekat promjenama u ishrani. Stručnjaci za zdravlje i ishranu naveli su nekoliko namirnica koje bi osobe starije od 40 godina trebale izbjegavati, jer dodatno usporavaju metabolizam.

Evo na šta upozoravaju:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1. Bijela riža

Bijela riža sadrži manje vlakana, što otežava regulaciju šećera u krvi i može podstaći prejedanje.

„Konzumaciju bijele riže treba svesti na minimum. Nedostaje mu vlakana i nutrijenata, što rezultira višim glikemijskim indeksom, odnosno brzim porastom šećera u krvi. S vremenom to doprinosi insulinskoj rezistenciji i upali. Umjesto toga, pacijentima savjetujem da biraju cjelovite žitarice koje pružaju vlakna i stabilniji odgovor na šećer u krvi“, objasnio je ljekar dr. Kubanič Takirbašev za SheFinds.

2. Margarin

Neki margarini sadrže trans masti i druge nezdrave masnoće koje podstiču upalu, a hronična upala povezuje se s metaboličkim problemima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nutricionistkinja Džoana Engmen kaže: „U margarinu i drugoj prženoj hrani nalaze se trans masti, za koje je poznato da povisuju loš holesterol (LDL) i snižavaju dobar holesterol (HDL). Ova neravnoteža može dovesti do ateroskleroze, stanja koje znatno povećava rizik od srčanih bolesti. Pažljivo čitanje deklaracija i izbjegavanje proizvoda s ‘delimično hidrogenizovanim uljima’ može pomoći u smanjenju unosa trans masti.“

3. Prerađeno meso

Prerađeni proizvodi poput kobasica, slanine i salama često sadrže aditive, konzervanse, nitrite i velike količine natrijuma, što može negativno uticati na metabolizam i podstaći dobijanje na težini.

Nutricionistkinja Emili Džonson ističe: „Kobasice, slanina i viršle imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i natrijuma. Često sadrže i konzervanse poput nitrata, koji narušavaju metaboličko zdravlje i dovode do debljanja.“

4. Biljna ulja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Određena biljna ulja mogu sadržati skrivene trans masti ili djelimično hidrogenizovana ulja, piše Superžena.

Dijetetičarka Džil Mongen upozorava: „Trans masti i hidrogenizovana ulja poznati su po tome da uzrokuju srčane probleme poput visokog holesterola i, dugoročno, začepljenih arterija.“

Registrovani nutricionista Džej Kovin dodaje: „Univerzitet Kalifornija kaže da nije zdravo koristiti biljno ulje jer ono sadrži 80 posto masti i 20 posto proteina, što znači da je uglavnom sastavljeno od zasićenih masnih kiselina. Sadrži i samo tragove nutrijenata, pa kuvanje s ovim uljem ne donosi veliku korist.“