Chia sjemenke su izvor zdravlja, ali nisu dobre za vas ako se kombinuju s ovim namirnicama
Chia sjemenke su izvor zdravlja: dobar su izvor vlakana koja ubrzavaju probavu i poboljšavaju rad crijeva, sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje štite zdravlje srca i krvnih žila, a bogate su kalcijum - važan mineral za održavanje zdravlja kostiju i zuba.
Osim toga, duže vas čine sitim, pa se preporučuju osobama koje žele smršaviti ili održati željenu težinu. Međutim, iako zdrave, chia sjemenke nekim ljudima mogu uzrokovati više štete nego koristi, kao što su žgaravica ili zatvor, ako se kombiniraju s pogrešnom hranom.
Ako niste navikli na velike količine vlakana u ishrani ili tek počinjete da konzumirate chia sjemenke, korisno je pratiti kako reagirate na njih, kao i postepeno povećavati njihov unos.
Ovo su grupe namirnica na koje posebno treba obratiti pažnju kada kombinujete sa chia sjemenkama.
Hrana bogata fitinskom kiselinom
Fitinska kiselina, koja se nalazi u namirnicama kao što su pasulj, sočivo, orasi i neke žitarice, može ometati apsorpciju minerala. Chia sjemenke su također bogate fitinskom kiselinom, tako da njihova kombinacija s ovom hranom može smanjiti sposobnost tijela da apsorbira ključne minerale poput kalcija, željeza i cinka, piše Punkufer.
Hrana bogata vlaknima
Chia sjemenke su veoma bogate vlaknima. Oko 28 grama chia sjemenki sadrži oko 10 grama vlakana. Kada se kombinuju sa drugim namirnicama bogatim vlaknima kao što su mekinje, zobene pahuljice i određeno voće kao što su jabuke i kruške, chia semenke mogu preopteretiti probavni sistem.
Previše vlakana može uzrokovati nadimanje i plinove. Osim toga, chia sjemenke su hidrofilne, što znači da upijaju vodu te se šire i šire u probavnom sistemu. Kada se pomiješaju s drugom hranom bogatom vlaknima, mogu se pojaviti problemi kao što su zatvor ili proljev.
Hrana bogata oksalatima
Oksalati su jedinjenja koja se nalaze u hrani kao što su spanać, cvekla i slatki krompir, a koja se mogu vezati za kalcijum i druge minerale, stvarajući kamence u bubregu kod osetljivih osoba. Chia sjemenke također sadrže ove spojeve, tako da njihovo kombiniranje s drugim namirnicama bogatim oksalatima može predstavljati rizik za zdravlje bubrega.