Znate li šta je banana-dijeta? Skida i do 18 kilograma, a ne gladujete
Banana-dijeta je stekla popularnost nakon što je objavljena knjiga u Japanu u kojoj je opisana istinita priča Hitošija Vatanbe, koji je, primjenjujući ovu dijetu, smršao 18 kilograma za nekoliko mjeseci. On tvrdi da doručak s bananama i mlakom vodom topi suvišne kilograme. Smatra da kombinacija banana s vodom sobne temperature ubrzava metabolizam. Za ručak i večeru može se jesti bilo šta, i dalje će se gubiti kilogrami.
Pravila su sljedeća: jedite banane za doručak. Možete ih pojesti i nekoliko, nije određeno. Uz njih pijte samo vodu sobne temperature ili čašu nemasnog mlijeka. Za ručak pojedite neku laganu hranu i salatu. Sada možete piti samo vodu sobne temperature. Za večeru možete jesti bilo šta. Ipak, vodite računa da to bude zdrava hrana poput povrća. Možete pojesti bananu između obroka, ali nije dozvoljen drugi desert. Večera je najkasnije u 20 sati. Na spavanje idite najkasnije u ponoć. Poželjno je da prođu četiri sata od večere.
Ovakav režim ishrane traje 12 dana i ukoliko jedete dobro izbalansiranu i zdravu ishranu, sigurno ćete smršati. Za ostale obroke preporučuju se voće, povrće, jaja, živinsko meso bez kožice i morski plodovi. Ukoliko vam je lakše da pratite konkretan jelovnik, donosimo primjere za sedam dana.
Jelovnik
Doručak je svako jutro isti i sastoji se od banana i čaše mlijeka ili vode sobne temperature. Ponedjeljak za ručak: povrtna supa uz kupus-salatu. Večera: 100 g lososa, komad integralnog hljeba i salata. Utorak za ručak: 50 g tjestenine sa paradajz-sosom i salata od svježe cvekle. Večera je 70 g goveđeg mesa na žaru, komad integralnog hljeba i salata. Srijeda za ručak: dinstano povrće, paradajz salata, a za večeru možete jesti pileći batak bez kožice i salatu po izboru. Četvrtak za ručak: riblja čorba i salata po izboru, a za večeru 100 g puretine i zelenu salatu.
Petak za ručak je lagana čorba od povrća, salata od svježih krastavaca, a za večeru pileće ili pureće meso na roštilju i salata. Subota: za ručak dinstane gljive sa rižom, a za večeru grilovano povrće i paradajz-salata. Nedjelja za ručak: pileći batak sa rižom, a za večeru možete jesti supu od povrća. Pošto završite jednu sedmicu, počnite ispočetka. Prije držanja dijete, posavjetujte se sa svojim ljekarom ili nutricionistom.