Mislite da je svježe najbolje? Greška – eksperti kažu da je ovo povrće bolje zamrznuto
Poslušajte savjete stručnjake/FreePik
Zdrava ishrana nije uvijek laka. Ishrana bogata povrćem osigurava neophodne vitamine i minerale koji pomažu da naše tijelo ostane zdravo, ali to može biti izazovno kada je povrće skupo, nije u sezoni ili se brzo kvari u frižideru.
Da bi se to prevazišlo, mnogi stručnjaci preporučuju korištenje zamrznutog povrća, koje zapravo može sadržavati čak i veće količine hranjivih materija od svježeg povrća.
Zašto izabrati zamrznuto povrće?
Čim se povrće ubere, ono počinje gubiti hranjive materije, objašnjava Kasandra Berk, RDN za Real Simple. Pošto se zamrznuto povrće brzo zamrzava u trenutku potpune zrelosti, time se „zaključavaju“ vitamini i minerali u njihovom najboljem stanju i zaustavlja se razgradnja hranljivih sastojaka. Svježe povrće prolazi kroz proces obrade, skladištenja i transporta, što znači da se do trenutka kada stigne u prodavnicu ili kuhinju, kvalitet hranljivih materija može značajno smanjiti.
Pored toga što je bogato hranjivim materijama, zamrznuto povrće ima i dodatne prednosti: kupovina u odjeljku sa smrznutom hranom je praktičan i ekonomičan način nabavke namirnica, jer je zamrznuto povrće često jeftinije, naročito kada željena vrsta nije u sezoni. Berk također ističe da zamrznuto povrće ima znatno duži rok trajanja, pa se neće pokvariti tako brzo kao svježe. Ove prethodno upakovane namirnice već su očišćene i pripremljene, što znači da su spremne za kuhanje odmah iz zamrzivača.
Šest vrsta povrća koje vrijedi kupovati zamrznuto
Nutricionista i stručnjak za sportsku medicinu, dr Piter Brukner, često dobija pitanja o smrznutoj hrani i kako je uključiti u svakodnevnu ishranu. Iako se mnoge vrste povrća mogu uspješno zamrznuti, dr Brukner napominje da su neke ipak pogodnije za zamrzavanje od drugih. Iako su sljedeće vrste odlične i kada su svježe, kupovina njihovih zamrznutih verzija znači da uvijek imate hranjivo, zrelo povrće pri ruci.
Brokula
Brokula je bogata vitaminima C i K, kao i vlaknima, kaže dr Brukner. Zamrznuta brokula dobro zadržava svoju hrskavost i svijetlozelenu boju, pa se može koristiti kao prilog ili dodatak jelima iz woka.
Špinat
Zamrznuti špinat je pun željeza i brojnih vitamina. Bilo da ga koristite u smutijima, supama ili tjesteninama, predstavlja jednostavan način da svakom obroku dodate dodatne hranjive materije.
Grašak
Ova slatka, svijetlozelena mahunarka odličan je izvor proteina. Čak i kada je zamrznut, grašak se brzo kuha i predstavlja praktičan i jednostavan dodatak obroku.
Paprika
Ovo šareno povrće posebno je bogato vitaminima A i C, napominje dr Brukner. Pošto zamrzavanje ne utječe na njihovu hrskavu teksturu, paprike se mogu dodavati u salate ili jela iz woka.
Karfiol
Karfiol je odličan izvor vlakana i dobro se kuha čak i kada je zamrznut. Dr Brukner kaže da se može koristiti i kao niskougljenična zamjena za rižu.
Miješano povrće
U odjeljku sa smrznutom hranom često možete pronaći mješavine različitog povrća — praktičan način da unesete više hranjivih sastojaka u jednom obroku. „Birajte šarene mješavine kako biste dobili širi spektar vitamina“, savjetuje dr Brukner.