Kuhar otkrio trik za brže kuhanje krompira: Tajna je u ovom sastojku - bit će savršeno mekan

Svi pravimo ovu grešku/Free Pik

Dodajte ovaj sastojak/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iskusni kuhari otkrivaju jednostavne trikove zbog kojih se krompir kuha znatno brže, ostaje mekan iznutra, a ne raspada se tokom kuhanja.

Ove metode idealne su za pripremu krompira za pire, salatu, čorbe ili priloge, a uz to štede vrijeme u kuhinji.

Hladna voda prije kuhanja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prije nego što stavite krompir u šerpu, uradite sljedeće:

  • ogulite krompir,
  • stavite ga u posudu ili sudoper,
  • pustite hladnu vodu da teče preko njega 2–3 minute.

Krompir može stajati i u posudi sa ledenom vodom, ali kuhari tvrde da je bolje da bude pod mlazom hladne vode. Ovaj proces uklanja višak skroba i pomaže da se krompir brže skuha, ali i da ostane čvrst, bez gnjecanja. Krompir se brže skuha, ima ljepšu strukturu i puniji ukus.

Dodajte malo sirćeta u vodu

Za savršen krompir postoji još jedan kuharski trik: sirće u vodi za kuhanje. Nakon 15 minuta kuhanja, dodajte: so i malo sirćeta (otprilike 1 kašičica na 5 krompira). Sirće pomaže da krompir spolja formira tanku zaštitnu koricu zahvaljujući kojoj zadržava oblik i ne raspada se. Možete koristiti alkoholno ili jabukovo sirće, ali kuhari preporučuju alkoholno kako bi se izbjegao jači miris koji može promijeniti ukus jela, piše Najžena.