Čudo od voća ali ne na prazan želudac: Dvije greške s japanskom jabukom koje skupo plaćate

japanska jabuka, voće, kaki/Jerry Wang
Foto: Jerry Wang/Unsplash
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Japanska jabuka kaki važi za jedno od najzdravijih zimskih voćki, ali prilikom konzumacije postoje dvije važne stvari na koje stručnjaci upozoravaju. Ovaj plod porijeklom iz Azije jede se već više od dvije hiljade godina, na prvi pogled podsjeća na paradajz, a u našim krajevima je sve popularniji.

Kaki je pravi mali vitaminski paket. Sadrži znatne količine vitamina A i C, u sebi ima i željezo, kalcij i kalij, bogat je prehrambenim vlaknima i antioksidansima, te se povezuje sa jačanjem imuniteta.

U sto grama ovog voća nalazi se približno sedamdeset kalorija, prenosi Telegraf.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kaki se može jesti svjež, sušen ili termički obrađen. Ipak, preporuka je da se plod oljušti prije jela, jer se u kori nalazi najveća koncentracija teanina, sastojka koji može usporiti iskorištavanje drugih korisnih materija iz voća. Zato se, kada se kaki jede cijeli, savjetuje da se kožica ukloni.

Druga bitna napomena tiče se načina konzumacije. Japansku jabuku ne bi trebalo jesti na prazan želudac, jer takav unos može povećati rizik od pojave dijareje. Mnogo je bolje da se kaki pojede nakon obroka.

Jedna od praktičnih mogućnosti je da se oprani i oguljeni plod isjecka na komadiće i doda u jogurt ili grčki jogurt, ili da posluži kao voćni dodatak drugim jelima.