Svi misle da su nezdrave, ali griješe: Ove namirnice su prepune hranjivih sastojaka
Stručnjaci sve otkrili/FreePik
Čini se da stalno slušamo o “zdravim” namirnicama koje se zapravo pokažu kao pune šećera ili siromašne hranjivim materijama. Pa zašto ne bismo napravili listu namirnica koje nezasluženo imaju lošu reputaciju u zdravoj ishrani?
Kada nešto stekne etiketu „nezdrave hrane“, teško je promijeniti percepciju – bez obzira koliko naučnih studija opovrgava prethodne tvrdnje.
Četvoro registrovanih dijetetičara otkrili su koja hrana, jela i grupe namirnica zaslužuju da promijenite mišljenje o njima.
Jaja
Nutricionisti su nekada smatrali da su jaja bogata mastima i holesterolom, što može negativno utjecati na zdravlje srca. Danas znamo da nije tako.
„Jaja sadrže masti, da, ali ne u zabrinjavajućem nivou – i dio tih masti su dobre masti,“ objašnjava Aleksandra Luis, RD, LDN za Real Simple.
„I iako jaja sadrže holesterol, sada razumijemo da holesterol u hrani nije direktno povezan sa nivoom holesterola u krvi.“ Najvažnije, jaja su puna proteina, vitamina i minerala. Dakle, preskočite omlet od bjelanaca i idite na prava jaja. Vaša nepca će vam biti zahvalna.
Zamrznuta hrana
Kada pomislimo na zamrznutu hranu, obično pomislimo na pizzu, sladoled ili gotove obroke. Ali industrija zamrznute hrane mnogo je napredovala, posebno kod voća i povrća. Voće i povrće se brzo zamrzavaju kada su u punoj zrelosti – kada je njihov sadržaj nutrijenata najveći. To znači da dobijate maksimalnu količinu vitamina i minerala.
„Volim koristiti povrće u kesi za kuvanje na pari kao prilog, zamrznute bobice u ovsenu kašu i povremeni zamrznuti obrok za ručak,“ kaže Luis.
Samo obratite pažnju na visok nivo natrijuma, posebno u povrću sa dodacima i sosovima. „Ako želite malo ukusa, najbolje su vrste blago začinjene biljem i začinima,“ dodaje Dženifer Packovski, MS, RDN/LDN.
Kafa
Iako prekomjerna konzumacija može imati negativne efekte – ubrzan rad srca, znojenje, dijareju ili zatvor – umjeren unos kafe u većini slučajeva je koristan za zdravlje.
Prema Julijani Dju-snap, RD, LDN, CPT, kafa sadrži nekoliko važnih B vitamina i povezana je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Napomena: ono što dodate u kafu – zaslađivače, MCT ulje ili puter – može imati štetne efekte.
Ugljeni hidrati
Hljeb, skrobno povrće, ovsena kaša i slične namirnice često se smatraju „sumnjivim“ zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.
„Vaši organi – posebno mozak, bubrezi i mišići – trebaju ugljene hidrate da bi pravilno funkcionisali,“ objašnjava Dju-snap. Ugljeni hidrati su efikasni izvor energije, a ove namirnice sadrže i vlakna koja pomažu varenju i osjećaju sitosti.
Gluten
Gluten ima lošu reputaciju. Oznaka „bez glutena“ danas je često prestižna, a gluten se često povezuje s visokoprerađenim proizvodima.
Ali gluten nije zao – to je protein u pšenici, ječmu i raži koji daje testu strukturu i elastičnost. Integralne verzije proizvoda bogatih vlaknima su zdrav izbor.
„Samo oni s celijakijom, alergijom na pšenicu ili netolerancijom doživljavaju negativan efekat glutena,“ kaže Rejčel Kejn, MS, RD, LDN.
Mliječni proizvodi
Iako nisu svi jednaki – npr. grčki jogurt vs sladoled – mliječni proizvodi su generalno zdravi. Sadrže vitamine D, magnezij i kalijum, a mogu biti i dobar izvor proteina.
„Čak i osobe netolerantne na laktozu mogu uživati u fermentisanim proizvodima kao što su kefir, stari sirevi ili jogurt,“ kaže Kejn.
Umjeren unos mliječnih proizvoda može pomoći u gubitku težine, izgradnji mišića, prevenciji kardiovaskularnih bolesti i zdravlju kostiju.
Konzervisano voće i povrće
Poput zamrznutih, konzervisano voće i povrće se bere u punoj zrelosti i odmah prerađuje.
Prema Packovski, konzervisane namirnice mogu biti praktičan i zdrav dodatak ishrani, pod uslovom da izbjegavate one pune soli i šećera, piše Najžena.