Radi čuda: Ovaj recept sa smokvama smanjuje nivo masnoća u krvi

smokva, smokve/Pexels
Dobre su i za stimulaciju probave/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hiperlipidemija ili povišeni broj masnoća pogađa sve veći broj ljudi, a najviše zbog nezdravog načina života, loše prehrane i pušenja. Zbog toga je važno što prije poduzeti sve potrebne korake kako ovo stanje ne bi preraslo u nešto još opasnije.

Osim promjene prehrane i životnih navika, možete koristiti i prirodne recepte za smanjenje masnoće u krvi.

U nastavku vam otkrivamo stari narodni lijek koji će pomoći u snižavanju masnoća i triglicerida. Sve što vam za to treba su sušene smokve i kvalitetno jabukovo sirće.

Iako svježih smokava ima samo tokom kasnog ljeta, dobra je vijest da sušene možete nabaviti i konzumirati tokom cijele godine. Pravilno osušene smokve imaju veći sadržaj antioksidansa i fenolnih tvari (važnih za smanjenje masnoća) nego one svježe. Ukoliko imate stablo smokve, svakako osušite ove sočne i superzdrave plodove kako biste ih imali cijele godine.

Kad je riječ o jabukovom sirćetu, birajte kvalitetno organsko, odnosno domaće, jer takvo ima najviše ljekovitih svojstava.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dobrobiti smokava

Smokve su bogate vitaminima A, B i K te mineralima, poput magnezija, mangana, bakra, kalija, fosfora i cinka. I svježe i sušene odličan su izvor iznimno važnog minerala - željeza. Osim što snižavaju masnoće, zahvaljujući obilju dijetalnih vlakana, smokve su pravi prirodni laksativ, što znači da eliminiraju zatvor i stimulišu probavu. 

Jedna sušena smokva sadrži čak 129 mg kalija i samo 2 mg natrija, što je odlična vijest za one koji konzumiraju dosta soli. Višak soli dovodi do neravnoteže između natrija i kalija, što je okidač za hipertenziju ili visoki krvni tlak. Sušene smokve vraćaju ta dva minerala u ravnotežu te pomažu snižavanju krvnog pritiska, a samim tim čuvaju zdravlje krvnih žila i srca.  

Sušene smokve bogate su moćnim antioksidansima, koji suzbijaju djelovanje slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu dovesti do oštećenja krvnih žila i ugroziti zdravlje srca. Važno je napomenuti i to da smokve ne sadrže masnoće. 

Jabukovo sirće

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jabukovo sirće je jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova narodne medicine. Još od vremena Hipokrata, koristi se kao pomoć u tretiranju raznih oboljenja, od pretilosti, preko dijabetesa, pa sve do kardiovaskularnih bolesti.  

Budući da ima učinak snižavanja masnoća u krvi, što su pokazale i studije, cijenjen je i kao prirodni lijek za hiperlipidemiju. Istraživanje je pokazalo da su se kod osoba koje su tokom osam sedmica svakodnevno konzumirale jabukovo sirće smanjio nivo lošeg holesterola. Svakodnevnom konzumacijom 15 ml jabukovog sirćeta (750 mg sirćetne kiseline) smanjili su se i simptomi drugih stanja, poput pretilosti i hipertenzije.

Konzumacija organskog jabukovog sirćeta svakako pridonosi i snižavanju krvnog pritiska, kao i zdravom gubitku kilograma. 

Za terapeutska svojstva jabukovog sirćeta najzaslužnija je sirćetna kiselina, kao i fenolne tvari, poput hlorogenske, galne i kafeinske kiseline, koji poboljšavaju metabolizam lipida. Hlorogenska kiselina je antioksidans koji sprečava oksidaciju čestica holesterola, te zahvaljujući tome i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.  

Sušene smokve u sirćetu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Večer prije odvojite tri sušene smokve te ih dobro izbockajte čačkalicom. Ubacite ih u teglu u koju ste ulili 2 dl jabukovog sirćeta (najbolje domaćeg).

Ostavite ih da odstoje preko noći pa ih sutradan konzumirajte. Svaku večer pripremite nove tri smokve te ih ujutro pojedite. Možete koristiti ocat u kojem ste namočili smokve dan prije. Iduće sedmice upotrijebite novo sirće.

Smokve iz sirćeta konzumirajte svaki dan tokom 14 dana, koliko i traje ova prirodna terapija, javlja Alternativa za vas.