Ne date djeci da jedu slatko? To bi ih moglo sačuvati od dijabetesa kad porastu
Nova studija pokazala je da djeca čiji roditelji izbjegavaju davati im šećer u prve dvije godine života imaju niži rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska tokom cijelog života. Ovo zaštitno djelovanje se nastavlja čak i ako djeca počnu konzumirati šećer nakon navršene druge godine, prema rezultatima objavljenim u četvrtak u časopisu Science.
Naučnici su otkrili da procesirani šećer može negativno uticati na djecu još dok su fetusi. Uprkos preporukama zdravstvenih institucija da djeca izbjegavaju dodani šećer – hranu kojoj su dodati zaslađivači – istraživanja iz 2020. godine pokazuju da oko 85 posto djece u SAD-u svakodnevno konzumira dodatne šećere. Kod beba se to najčešće odnosi na zaslađene jogurte, hranu za bebe i peciva, dok kod male djece dominiraju slatkiši, voćni sokovi i peciva.
Iako većina djece premašuje preporučene količine šećera prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, posljedice prekomjernog unosa nisu bile u potpunosti jasne. Studija iz 2021. godine u Kanadi nije pokazala direktnu vezu između unosa šećera i povećanja obima struka kod djece, ali se malo znalo o dugoročnim efektima na metabolizam.
Kako bi istražili ove dugoročne efekte, naučnici su iskoristili jedinstveni prirodni eksperiment - strogu kontrolu unosa šećera u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Drugog svjetskog rata. Ovo racionaliziranje šećera, koje se nastavilo do 1953. godine, postavilo je ograničenja na nivo unosa šećera koja danas preporučuju javnozdravstvene institucije.
Nakon ukidanja restrikcija 1953. godine, konzumacija šećera u Ujedinjenom Kraljevstvu je naglo porasla, čime je stvoren jasan kontrast u istorijskom zapisu. Naučnici su tako mogli pratiti dugoročne razlike između djece koja su imala ograničen unos šećera u prvim godinama života i mlađih generacija koje su već kao djeca konzumirale mnogo veće količine šećera.
Rezultati su jasni – djeca koja su u prvih 1000 dana života, odnosno od začeća do drugog rođendana, imala ograničen unos šećera imala su 35 posto niži rizik od razvoja dijabetesa i 20 posto niži rizik od visokog krvnog pritiska. Osim toga, obolijevanje od tih bolesti bilo je odgođeno za četiri godine kod dijabetesa i dvije godine kod hipertenzije. Posebno povoljan uticaj zabilježen je kod djece koja su konzumirala malo šećera nakon šest mjeseci, kada obično počinju unositi čvrstu hranu.
Smanjenje unosa šećera kod trudnica doprinijelo je smanjenju rizika za oko jednu trećinu, pokazalo je istraživanje. Ovakav roditeljski potez bi neki mogli okarakterisati kao okrutan ali on je - prema rezultatima studije - tako dobar i učinkovit da prati dijete kroz cijeli život Ovi rezultati ukazuju na značaj ranih prehrambenih navika i mogu imati veliki uticaj na javno zdravlje.