Jesen na tanjiru: Ovo je osam protuupalnih namirnica kojima se trebate opskrbiti u novembru

Uživat ćete u svakom zalogaju/Free Pik
Foto: Free Pik
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dolaskom jeseni stiže i bogat izbor sezonskih namirnica koje mogu imati značajnu ulogu u ublažavanju upalnih procesa u organizmu i jačanju cjelokupnog zdravlja.

Iako je upala prirodan odgovor tijela na povredu ili infekciju, dugotrajno stanje upale povezuje se s razvojem brojnih hroničnih bolesti. Stručnjaci ističu da pravilno odabrana prehrana može imati snažan učinak u smanjenju tih procesa.

U nastavku je pregled jesenskih namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima, mineralima i zdravim mastima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bundeva i druge tikve

Bundeva se ne koristi samo u slatkim jelima – prepoznatljiva narandžasta boja otkriva visok sadržaj beta-karotena, antioksidansa koji štiti ćelije. Sadrži i vitamine C i E, kalij te prehrambena vlakna. Pečena bundeva zadržava prirodnu slatkoću, a sjemenke se mogu dodatno tostirati i koristiti kao dodatak jelima. Slične hranjive vrijednosti imaju batat, mrkva i druge vrste tikvi.

Kruške

Kruške su sezonsko voće bogato klorogenskom kiselinom, spojem koji djeluje antioksidativno i protuupalno. Najviše korisnih sastojaka nalazi se u kori, pa se preporučuje konzumacija neoguljenog ploda. Kruške su također izvor vlakana i flavonoida.

Gljive

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U gljivama se nalaze beta-glukani – vrste vlakana koje potpomažu funkciju imunološkog sistema i utiču na regulaciju upalnih procesa. Osim toga, sadrže antioksidans ergotionein. Mogu se dodavati u juhe, variva, sosove za tjesteninu ili pripremati kao samostalno jelo.

Kelj i ostalo lisnato povrće

Kelj najbolje uspijeva u hladnijem dijelu godine i smatra se jednom od najhranjivijih vrsta lisnatog povrća. Obiluje antioksidansima, glukozinolatima i flavonoidima. Priprema se u salatama, kao pečeni čips, u supama ili varivima. Sličan sastav i djelovanje imaju brokula, prokulice i kupus.

Đumbir

Đumbir je izvor spojeva gingerola i šogaola koji doprinose smanjenju upala i štite ćelije od oštećenja. Koristi se kod gastrointestinalnih tegoba, a pomaže i kod bolova u mišićima i zglobovima. Može se dodavati u jela, napitke, smoothieje ili koristiti za pripremu čaja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brusnice

Brusnice sadrže proantocijanidine, flavonole te vitamine C i E. Poznate su po učinku na zdravlje mokraćnog sistema, zaštitu srca i snižavanje krvnog pritiska. Najviše korisnih sastojaka nalazi se u cijelom plodu, pa se preporučuju svježe ili smrznute brusnice, umjesto zaslađenih sokova.

Orasi

Orasi su jedna od najvrijednijih jesenskih namirnica zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, vitaminu E, vlaknima i antioksidansima. Elagitanini iz oraha u crijevima se pretvaraju u spojeve s protuupalnim djelovanjem. Redovna konzumacija, čak i u manjim količinama, povezuje se s podrškom zdravlju srca i mozga.

Losos i masna riba

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kraj sezone lososa u novembru idealan je trenutak za konzumaciju ove vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama. EPA i DHA, koje losos sadrži, pomažu u smanjenju upalnih procesa te doprinose zdravlju krvožilnog i imunološkog sistema. Preporuka je jesti losos, sardine ili pastrvu barem dva puta sedmično.