Kako zaštititi dom od virusa? Čišćenju ovih stvari posebno posvetite pažnju
Stiže godišnje doba prepuno virusa, zato donosimo nekoliko savjeta kako zaštititi svoj dom.
Malo ko voli čišćenje. Radnje poput ribanja i brisanja oduzimaju puno vremena koje bismo zasigurno mogli ugodnije provesti. Ali u vrijeme virusnih bolesti posebno je važno češće čišćenje, kao i pojačan fokus na temeljitu higijenu, kako bi se spriječilo širenje klica i virusa. Redovito dezinficirajte predmete kao što su kvake na vratima, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači, rukohvati, tipkovnice i pametni telefoni.
Prozračite svoje stambene prostore nekoliko puta dnevno kako biste pospješili cirkulaciju zraka i smanjili koncentraciju patogena u prostoriji. Koristite zasebne krpe za različite površine i mijenjajte ih često kako biste spriječili širenje klica. Donosimo koje još predmete trebate češće čistiti u ovo godišnje doba.
Kuhinjske radne ploče često dolaze u kontakt s hranom, mrvicama i bakterijama. Obrišite radne površine višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon kuhanja i jela. Pravovremeno pranje posuđa sprečava neugodne mirise i nakupljanje bakterija. Zato operite posuđe nakon svakog obroka ili ga stavite u perilicu. U sudoperu se skupljaju ostaci hrane, što može uzrokovati pojavu klica. Temeljito obrišite sudoper nakon svake upotrebe.
Na kupaonskom umivaoniku se, na primjer, ostaci paste za zube i sapuna brzo nakupljaju. Svakodnevno prebrišite umivaonik vlažnom krpom ili blagim sredstvom za čišćenje. Za WC školjku je posebno važna higijena. Redovito čišćenje i brisanje sjedala pomoći će u smanjenju klica. Puna kanta za smeće brzo privuče bakterije i neugodne mirise. Ispraznite kantu za smeće kada je puna i očistite je po potrebi.
Kvake i prekidači za svjetlo stalno se dodiruju i mogu prenijeti klice. Brišite ih krpom za dezinfekciju. Upotrijebite jedno od dezinfekcionih sredstava. Podovi u prostorijama u kojima često boravimo (kuhinja, hodnik) brzo se zaprljaju od prašine, mrvica i prljavštine s cipela. Dobro usisajte ta područja, posebno nakon kuhanja ili kada je unesena prljavština.