Opasnost iz kuhinje: Šta plastične daske ostavljaju na našoj hrani?

Da li je plastična daska za rezanje opasna po zdravlje?//

Skriveni rizik/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U posljednje vrijeme sve se češće postavlja pitanje sigurnosti kuhinjskog pribora, a posebno plastičnih dasaka za rezanje.

Izvještaji o prisustvu mikroplastike u hrani, vodi pa čak i zraku potaknuli su mnoge da preispitaju materijale koje svakodnevno koriste. Jedan od predmeta koji se našao pod povećalom upravo je praktična plastična daska, neizostavan alat u mnogim domaćinstvima, piše The Kitchn.

Nedavna studija objavljena u časopisu Ecotoxicology and Public Health procijenila je količinu mikroplastike koja sa dvije različite vrste plastičnih dasaka, jedne od polipropilena i druge od polietilena, prelazi na hranu. Rezultati su pokazali da se prilikom sjeckanja mrkve na namirnice prenijelo čak 1.114 čestica mikroplastike, definiranih kao komadići plastike manji od 5 milimetara.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Preračunato, to znači da plastična daska za rezanje može generirati 15 miligrama mikroplastike po jednom rezu, što na godišnjem nivou iznosi oko 50 grama, što je ekvivalent masi deset plastičnih kreditnih kartica.

Je li to rizično za zdravlje?

Iako početni podaci djeluju zabrinjavajuće, nauka o uticaju mikroplastike na ljudsko zdravlje još je u začetku. Dokazi upućuju na to da se mikroplastika može pronaći u našoj krvi, plućima pa čak i posteljici. Studija na životinjama provedena 2022. godine u Južnoj Koreji otkrila je da mikroplastika može ometati probavni, disajni, endokrini i reproduktivni sistem.

Međutim, stručnjaci pozivaju na oprez pri donošenju zaključaka. Alex LeBeau, doktor nauka i certificirani industrijski higijeničar, ističe da studija o daskama za rezanje dokazuje oslobađanje čestica, ali ne i njihovu štetnost.