Zdravo, ukusno, hranjivo: Jedan od najjeftinijih i jednostavnih obroka savršen je za hladne dane
Hladno, jesensko vrijeme je stiglo na vrata, pa ovih dana najviše uživamo kod kuće na toplom. Uživamo i u toplim jelima. Osim klasičnih jela na kašiku, uživamo i u zelju. Jedno takvo jelo koje je s vremena na vrijeme zdravo pojesti je prisiljeno zelje, koje osim što je zdravo i ukusno, slovi i kao jedno od najjeftinijih.
Odakle naziv "prisiljeno zelje"
Prisiljeno zelje tradicionalno su pripremali seljaci i radnici jer je zasitno, a kiseli kupus smatralo se iznimno hranjivim. Kiseljenje kupusa i priprema jela s njim bile su rutine u kućanstvima diljem Balkana i srednje Europe. Domaćice su u jesen kiselile velike količine kupusa, koji bi se tokom zime pripremao u varivima, juhama i gulašima poput prisiljenog zelja.
Ime "prisiljeno zelje" zapravo se odnosi na metodu kuhanja kupusa, koji se prilikom kuhanja "prisiljava" da omekša u vlastitom soku.
Potrebni sastojci
Sastojci za ovo jelo su jednostavni i prilično jeftini.
Broj porcija 6
1 kg svježeg kupusa
1 luk
2 kašike biljnog ulja
500 ml pasiranog paradajza
1 kašika šećera
Sol, po želji
Papar, po želji
Sjeckani peršin, za posluživanje
Kako se priprema
Prisiljeno zelje je jednostavno jelo koje sastoji nasjeckan kupus, luk, češnjak, šećer, pasiranu rajčicu i začine.
Nasjeckajte sastojke
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kupusu uklonite vanjske listove te ga nasjeckajte na trakice. Posolite kupus, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.
Pržite luk
U velikom loncu zagrijte biljno ulje i dodajte luk. Pržite luk do zlatno žute boje na laganoj vatri.
Dodajte kupus
Na luk dodajte kupus i pirjajte sve zajedno dok povrće ne povene, oko 10-15 minuta.
Pirjajte
U lonac ulijte pasiranu rajčicu, šećer, sol i papar. Dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno oko 30 minuta. Poslužite toplo s malo nasjeckanog svježeg peršina i pire krumpir.