Većina griješi: Ako ribu posolite u ovom trenutku, nikad se više neće zalijepiti ni raspasti

Genijalan trik/Free Pik

Genijalan trik/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Trik glavnog kuhara otkriva savršeno vrijeme za soljenje ribe – i garantuje da se tokom prženja nikada neće zalijepiti, raspasti niti izgubiti oblik.

I morska i riječna riba mogu ispasti besprijekorno, ali samo ako znate nekoliko ključnih pravila pripreme koja koriste profesionalni kuhari.

Prije svega, ribu ćete mnogo lakše očistiti ako najprije makazama ili nožem uklonite peraja. Kod riječne ribe, koja ponekad ima jači miris ili zemljasti okus, u vodu ili ulje dodajte malo začinskog bilja i aromatičnih začina – tako ćete u potpunosti ukloniti neugodne note i dobiti znatno bolji okus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najvažniji trik odnosi se na soljenje: ribu treba posoliti 10 do 15 minuta prije termičke obrade. Ovo kratko vrijeme omogućava da so površinski prodre u meso, zategne vlakna i spriječi raspadanje ribe tokom prženja.

Još jedan savjet glavnih kuhara: riba u prezlama uvijek bude hrskavija i ukusnija od one pripremljene samo u brašnu. Također, prženje nikada nemojte raditi na prejakoj vatri – previsoka temperatura će ribu stvrdnuti, umjesto da ostane sočna iznutra.

Uz ove male trikove, ribu ćete pripremati kao profesionalac – bez mrvljenja, lijepljenja i neugodnog mirisa, a svaka porcija bit će savršeno zlatna i mekana, piše Najžena.