Tajna je u ovom sastojku: Dodajte ga u mljeveno meso i bit će savršeno sočno i neodoljivo

Tajna je u ovom sastojku/Free Pik

Tajna je u ovom sastojku/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postoji milion načina na koje možete pripremiti mljeveno meso, a svaka domaćica ima svoju tajnu kako da ono bude što sočnije. Neki dodaju krompir, drugi puter, treći skrob – sve su to provjereni trikovi koji daju rezultate.

Ali postoji jedan sastojak koji se rijetko spominje, a pravi neuporedivu razliku. Jeftin je, dostupan i već ga imate u kuhinji. Kada ga dodate u mljeveno meso, ono postaje mekano, sočno i puno ukusa – kao iz domaće kuhinje naših baka.

U pitanju je mast – obična svinjska mast koju dodate u mljeveno meso prije oblikovanja. Ovaj sastojak jela kao što su ćufte, faširane šnicle, punjene paprike i musaka čini neuporedivo sočnijim, mekšim i punim ukusa.

Mast ne samo da poboljšava teksturu, već pomaže da meso zadrži vlagu tokom pečenja. Rezultat? Jelo koje miriše na domaću kuhinju, a topi se u ustima.

Kakav efekat daje svinjska mast

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svinjska mast poboljšava kvalitet mesa, ali i daje posebnu aromu, pa samim tim i jela od mljevenog mesa postaju mnogo ukusnija. Najbolje je koristiti svježu mast. Ako se pitate šta je to, evo objašnjenja: svježu svinjsku mast skidate s mesa koje ćete peći ili pržiti i odvajate u kese. Čuvate je u zamrzivaču dok vam ne zatreba za mljeveno meso, a prije dodavanja u smjesu, mast se prvo samelje. Ako nemate svježu mast, slobodno možete koristiti i kupovnu, onu koja je predviđena za kuvanje.

Mast možete dodati i u smjesu za riblje kotlete.

Ako ste do sada tražili način da vaše ćufte, punjene paprike ili faširane šnicle budu mekane, sočne i pune ukusa – mast je tajna koju vrijedi probati. Ne košta mnogo, lako se dodaje, a razlika se osjeti već pri prvom zalogaju. Ponekad je upravo najjednostavniji trik taj koji domaću kuhinju pretvara u nezaboravnu.

Dodajte kašičicu masti u sljedeću turu ćufti ili punjenih paprika i osjetite razliku već pri prvom zalogaju. Podijelite trik s prijateljima – jer domaća kuhinja zaslužuje da blista, navodi Krstarica.