Svjetski magazin uvrstio bosansku kafu među najbolja bezalkoholna pića!
Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, na kojoj se našla i bosanska kafa, koja je zauzela 66. mjesto s ocjenom 4,1 prema glasovima posjetilaca sajta.
Prema Taste Atlasu, bosanska kafa je slična turskoj kafi, ali je najbolje opisati je kao varijaciju turske kafe.
Priprema se od dobro mljevenog prženog zrna, a ponekad se koristi i mlin za kafu. Iako postoji nekoliko načina pripreme, najčešće se priprema tako da se voda prokuha u džezvi, u koju se potom dodaje mljevena kafa.
Potrebno je miješati dok se ne stvori gusta pjena, a zatim se ostavi da odstoji dok talog ne slegne na dno.
Nakon što je kafa skuhana, često se u džezvu doda mala količina tople vode. Poslužuje se u džezvi na malom bakarnom poslužavniku uz šoljicu, kocke šećera i čašu vode, dok mnogi dodaju i rahat-lokum. Tradicija nalaže da se kocka šećera umoči u kafu i zagrize, a potom popije gutljaj kafe.