Slavni kuhar otkrio tajnu sočnijeg goveđeg gulaša: Tajna je u ovom sastojku koji mijenja sve
Tajna fenomenalnog ukusa/Ilustracija
Dolaskom hladnijih dana, krepki goveđi gulaši postaju jedan od omiljenih obroka za grijanje duše i tijela. Poznati britanski kuhar James Martin tvrdi da ovo klasično jelo može biti još ukusnije ako se jedan od ključnih sastojaka pripremi na potpuno neočekivan način, prenosi britanski Express.
Tajna je u kuhanju luka u pivu
U jednoj od epizoda svoje popularne emisije James Martin's Saturday Morning, kuhar je ugostio hortikulturistu Davida Domoneyja, koji je donio različite sorte luka. Martin je tom prilikom posebno pohvalio francuski luk sorte Roscoff, nazivajući ga „najcjenjenijim lukom“ kojeg je ikad vidio.
Zatim je demonstrirao, prema njegovom mišljenju, najbolji način pripreme luka, posebno kada se poslužuje uz odrezak ili koristi za stvaranje bogatog temeljca za goveđi gulaš. „Sve što sam napravio s ovim lukom jeste da sam ga skuhao u pivu. Bilo koji luk koji imate, crveni ili obični, ostavite mu koru i jednostavno ga skuhajte u pivu“, objasnio je.
Objašnjavajući postupak, dodao je: „U šerpu ulijte pivo, tamno pivo, ne lager, i ubacite cijele glavice luka. Ostavite koru i kuhajte otprilike 30 minuta. Od te tekućine možete napraviti najnevjerojatniji temeljac, savršen za goveđi gulaš.“
Nakon kuhanja, Martin predlaže da se luk prepolovi i stavi izravno na roštilj ili grill tavu. Pokazujući koliko okusa luk razvije nakon namakanja u pivu, rekao je: „Prirodni šećeri iz luka će se karamelizirati, a okus je fantastičan čak i kad ga jedete samog.“
Recept za savršeni goveđi gulaš
Sastojci za gulaš:
- 1 kg juneće koljenice, narezane na veće kocke
- 2 žlice glatkog brašna
- Maslinovo ulje
- 25 g maslaca
- 2 glavice luka, oguljene i nasjeckane
- 2 češnja češnjaka, oguljena i nasjeckana
- 6 velikih mrkvi, oguljenih i prepolovljenih
- 500 ml goveđeg temeljca
- 500 ml tamnog piva Guinness
- 2 lista lovora
- 2 grančice timijana
Martin dijeli još jedan važan savjet: „Dobro je zapeći meso prije kuhanja. Radite to u serijama, u vrućoj tavi, kako bi se meso zapeklo, a ne počelo odmah kuhati u vlastitim sokovima. Također, meso mora biti narezano na dovoljno velike komade kako se ne bi raspalo tijekom dugog kuhanja.“
Priprema:
Komade junetine uvaljajte u brašno začinjeno solju i biberom. U velikom loncu zagrijte ulje i maslac, pa meso pržite u serijama dok ne dobije lijepu boju sa svih strana. Zapečeno meso stavite u veću šerpu za kuhanje, dodajte preostale sastojke za gulaš, zakuhajte, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno dva sata.
Priprema okruglica za gulaš:
Sastojci za okruglice:
- 125 g loja (ili čvrste svinjske masti)
- 200 g samodižućeg brašna (ili glatkog brašna s dodatkom praška za pecivo)
- 1 manji svežanj peršuna, nasjeckan
- Sol i papar
- 150 ml hladne vode
Postupak:
Pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte vodu i umijesite tijesto. Oblikujte osam kuglica, posložite ih po vrhu gulaša i pecite sve zajedno u rerni na 200 °C 30 minuta. Tako ćete dobiti fantastičan goveđi gulaš s neobičnim, ali izvanrednim dodatkom – lukom kuhanim u pivu.
Prijatno!