Ovako nema nigdje, voda na usta sama ide: Kako napraviti savršenu gurmansku pljeskavicu kod kuće

pljeskavica, pljeskavice, šnicle, meso, roštilj/
Foto: Gastro - 24sata
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gurmanska pljeskavica je klasik balkanske kuhinje koji se sve češće sprema i u kućnim uslovima – posebno kada postoji želja za nečim bogatijim od obične pljeskavice.

Razlika je u punjenju i začinima: unutra se dodaju sir, kajmak, a ponegdje i dimljena slanina, dok se spolja dodatno obogaćuje začinima, uključujući i ljutu papriku.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

500 g mljevenog mesa

100 g sira (npr. edamer ili sličan)

1 crveni luk

1 čen bijelog luka (ili bijeli luk u granulama)

1 kašičica ljute ili dimljene crvene paprike

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

So po ukusu

Malo ulja

Priprema:

Crveni i bijeli luk sitno isjeckati ili naribati. Sir isjeći na vrlo male kockice. U veću činiju staviti mljeveno meso, pripremljeni luk, sir i začine. Po želji dodati i malo bibera. Smjesu dobro izmiješati, prekriti folijom i ostaviti u frižideru najmanje dva sata kako bi se svi sastojci povezali.

Nakon hlađenja, rukama blago nauljenim formirati pljeskavice željene veličine. Debljinu prilagoditi načinu pripreme – ako se prži na tiganju, poželjno je da budu tanje, dok se za roštilj može napraviti nešto deblja verzija.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pljeskavice peći s obje strane po 10 minuta na srednjoj temperaturi, u zavisnosti od debljine i načina pripreme. Poslužiti ih u lepinji s puno svježeg crvenog luka, pomfritom ili prženim krompirom, uz omiljene soseve.

Savjet: za dodatnu sočnost može se dodati i prstohvat sode bikarbone u mesnu smjesu.

Uživajte – i javite kako vam je ispala vaša domaća gurmanska pljeskavica!