Obratite pažnju: Koji krompir je najbolji da vam pire bude savršen

krompir ilustracija/
Foto: Ilustracija/Arhiv
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako se na prvi pogled čini jednostavnim, postoji nekoliko trikova koji će garantirati da pire bude baš onakav kakav želimo – bez previše vode, bez komadića sirovog krompira i s punim okusom.

Pravilno rezanje krompira

Prvo pravilo koje treba slijediti jeste da svi komadi krompira budu približno iste veličine. Ako krompire ne narežemo pravilno, manji komadi će se skuhati brže, apsorbirat će previše vode, a veći komadi ostat će nedovoljno kuhani. Rezultat? Bezukusan i vodenasti pire s komadićima sirovog krompira. Da biste izbjegli ovaj problem, nakon što operete, ogulite i posušite krompir, narežite ga na jednake kockice. Ovo je ključ za ravnomjerno kuhanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kuhanje na laganoj vatri

Iako mnogi imaju običaj staviti lonac sa zasoljenom vodom na najjaču vatru, to nije preporučljivo za pripremu pire krompira. Krompir se treba kuhati na laganoj vatri. Ako se kuha na previsokoj temperaturi, vanjski dio krompira će se prekuhati prije nego što se sredina potpuno skuhala. To znači da ćete, kao i kod lošeg rezanja, dobiti vodenasti pire s komadićima koji nisu u potpunosti mekani. Kuhajte ga polako, na umjerenoj vatri, kako bi cijeli krompir ravnomjerno omekšao.

Koji krompir je najbolji za pire?

Odabir vrste krompira također igra važnu ulogu u kvaliteti pirea. Škrobne vrste krompira najbolje odgovaraju za ovo jelo. Profesionalci često preporučuju Russets zbog visokog udjela škroba i niskog sadržaja vode. Ove vrste krompira će dati kremast i prozračan pire. Druga odlična opcija su Yukon Gold krompiri, koji su nešto skuplji, ali prirodno kremasti nakon gnječenja. Ako želite probati nešto drugačije, slatki krompir (batat) može također biti dobar izbor, ali će dati malo drugačiji okus i teksturu.