Meso vam je tvrdo i žilavo? Ovaj prah omekšava čak i najžilavije komade za samo 15 minuta

Svi prave istu grešku s mesom/Free Pik

Imamo rješenje/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako ste ikada spremali meso i iznenadili se kako je tvrdo i žilavo, niste sami. Čak i najiskusniji kuhari znaju da neki komadi mesa ne postaju mekani ni nakon dugog kuhanja.

Srećom, postoji jednostavan i jeftin trik koji možete primijeniti kod kuće – soda bikarbona.

Kako soda bikarbona omekšava meso?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Soda bikarbona je blago alkalna supstanca koja mijenja pH vrijednost površine mesa. Ovaj proces “razbija” proteine koji drže vlakna čvrstima, čime meso postaje mekše i sočnije. Posebno je efikasna kod goveđeg mesa, svinjetine ili pilećih prsa koja su sklona žilavosti.

Korak po korak: Omekšavanje mesa sa sodom bikarbonom

  • Priprema mesa: Narežite meso na komade željene veličine.
  • Posipanje sodom: Na svakih 500 g mesa stavite oko ½ kašičice sode bikarbone. Lagano utrljajte sodu u meso sa svih strana.
  • Ostavite da djeluje: Pokrijte posudu i ostavite meso da stoji 15–20 minuta. Nemojte predugo, jer previše sode može promijeniti ukus mesa.
  • Isperite i osušite: Nakon vremena čekanja, meso isperite hladnom vodom i dobro osušite papirnim ubrusom.
  • Pripremite po želji: Sada možete meso pržiti, peći ili kuvati – biće mekano i topiti se u ustima.

Zašto ovaj trik funkcioniše?

Soda bikarbona “odmara” meso tako što omekšava vlakna i čini ga lakšim za žvakanje. Osim toga, meso zadržava više svojih prirodnih sokova, pa je krajnji rezultat sočno jelo sa savršenom teksturom.

Savjeti i upozorenja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne pretjerujte sa sodom – dovoljna je mala količina da postignete željeni efekt.

Ovaj trik nije preporučljiv za jela koja zahtijevaju dugotrajno kuhanje, jer meso već postaje prirodno mekano.

Za dodatni ukus, nakon tretmana sodom bikarbonom, meso možete marinirati u omiljenim začinima ili sosu.

Sljedeći put kada vam meso bude žilavo, ne očajavajte i ne bacajte ga. Jednostavna kuhinjska soda bikarbona može riješiti problem u svega 15 minuta, čineći čak i najžilavije komade sočnim, mekima i savršenima za jelo.