Kuharica riješila najveću dilemu domaćica: Evo da li supu treba poklopiti tokom kuhanja

pileća supa, juha, piletina, čorba, jedenje, hrana, doručak, ručak, ručanje/Henrique Felix

Stručnjaci otkrili dilemu/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bez supe ili čorbe teško možemo zamisliti ručak, a mnoge domaćice često se pitaju da li supu treba kuhati sa poklopcem. Iako priprema supe može djelovati jednostavno, postoje određeni savjeti koji mogu poboljšati njen ukus i izgled, kao i učiniti je ukusnijom – baš kao u restoranima. 

Da li supu treba poklopiti tokom kuhanja?

Mnoge domaćice nisu sigurne da li supu treba kuvati sa poklopcem ili ne. Prema savjetu kuharice, poklopljena supa brže ključa, što može dovesti do toga da postane mutna i time izgubi na ukusu i lijepom izgledu. Da bi vaša supa bila bistrija i ukusnija, najbolje je da je ne poklopite tokom kuhanja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada treba koristiti poklopac

Iako za većinu supa nije potrebno koristiti poklopac, postoje izuzeci. Ako kuhate meso za supu, preporučuje se da koristite poklopac, jer će meso ostati sočno i mekano. Ako ne poklopite meso tokom kuhanja, ono može postati previše tvrdo, što će loše utjecati na ukus supe. Nakon što dodate povrće i začine, poklopac možete skinuti.

Da li se čorbe kuhaju sa poklopcem?

Za razliku od običnih supa, čorbe se obično trebaju kuhati sa poklopcem. Čorbe su gušće i bogatije, a poklopac pomaže da se ravnomjerno rasporedi toplota i da svi sastojci zadrže svoj puni ukus. Ako želite da vaša čorba bude gusta i savršeno skuhana, poklopite je dok se kuha, piše Najžena.