Internet ne prestaje pričati o ovoj torti, a recept je jednostavan - i ne peče se

Kapri torta/Natašine Slastice

Natašine Slastice/KOLACI.BIZ

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kapri torta već godinama kruži internetom u raznim varijacijama, ali ova verzija osvojit će vas na prvu! Savršena ravnoteža svježine jagoda, nježne kreme od vanilije i bogate čokoladne glazure čini je idealnim desertom za svaku priliku - od porodičnih slavlja do nedjeljnog uživanja uz kafu.

Trenutno je jedna od najtraženijih torti, a recept za njenu pripremu podijelila je poznata gastro blogerica Nataša Pralica. Ako je još niste isprobali, sada je pravo vrijeme.

Recept je u nastavku.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kapri torta - sastojci:

Podloga:

  • 150-160 g petit keksa

Krema od jagode:

  • litar soka od jagode
  • 3 pudinga od jagode
  • 100 g šećera

Krema od vanilije:

  • litar mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije
  • 150 g šećera
  • 200 g margarina ili maslaca (sobne temperature)

Čokoladna glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 50 ml ulja
  • dekoracija:
  • 500 ml vrhnja za šlag

Kapri torta - priprema:

Na pladanj postavite obruč obima 26 cm. Na dno složite petit kekse, bez prethodnog namakanja.

U zdjeli pomiješajte puding od jagode, šećer i 200 ml soka od jagode. Ostatak soka ulijte u lonac i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu pa vratite kuhati dok se ne zgusne. Vruću kremu odmah prelijte preko keksa i ostavite da se ohladi.

U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte u loncu. Kad mlijeko prokuha, maknite s vatre i umiješajte puding smjesu. Vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Vrući puding prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, zatim dodajte maslac (ili margarin) i kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kreme od jagoda.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čokoladu prelijte uljem i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Glazuru ravnomjerno prelijte preko kreme od vanilije.

Tortu stavite u frižider da se stegne, zatim pažljivo uklonite obruč.

Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrst šlag. Premažite cijelu tortu šlagom. Uz pomoć slastičarske vrećice dodatno ukrasite rubove ili vrh torte po želji. Tortu držite u frižideru do posluživanja. Prijatno!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja