Internet ne prestaje pričati o ovoj torti, a recept je jednostavan - i ne peče se
Natašine Slastice/KOLACI.BIZ
Kapri torta već godinama kruži internetom u raznim varijacijama, ali ova verzija osvojit će vas na prvu! Savršena ravnoteža svježine jagoda, nježne kreme od vanilije i bogate čokoladne glazure čini je idealnim desertom za svaku priliku - od porodičnih slavlja do nedjeljnog uživanja uz kafu.
Trenutno je jedna od najtraženijih torti, a recept za njenu pripremu podijelila je poznata gastro blogerica Nataša Pralica. Ako je još niste isprobali, sada je pravo vrijeme.
Recept je u nastavku.
Kapri torta - sastojci:
Kapri torta - priprema:
Na pladanj postavite obruč obima 26 cm. Na dno složite petit kekse, bez prethodnog namakanja.
U zdjeli pomiješajte puding od jagode, šećer i 200 ml soka od jagode. Ostatak soka ulijte u lonac i zagrijte do vrenja. Maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu pa vratite kuhati dok se ne zgusne. Vruću kremu odmah prelijte preko keksa i ostavite da se ohladi.
U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhajte u loncu. Kad mlijeko prokuha, maknite s vatre i umiješajte puding smjesu. Vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Vrući puding prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađenu kremu izmiksajte, zatim dodajte maslac (ili margarin) i kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremu ravnomjerno rasporedite preko ohlađene kreme od jagoda.
Čokoladu prelijte uljem i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Glazuru ravnomjerno prelijte preko kreme od vanilije.
Tortu stavite u frižider da se stegne, zatim pažljivo uklonite obruč.
Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrst šlag. Premažite cijelu tortu šlagom. Uz pomoć slastičarske vrećice dodatno ukrasite rubove ili vrh torte po želji. Tortu držite u frižideru do posluživanja. Prijatno!