Imate nekoliko prezrelih banana? Ne bacajte ih, donosimo recept za najsočniji banana hljeb

Oduševljava okusom/Free Pik

Oduševljava okusom/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Imate nekoliko prezrelih banana koje razmišljate baciti? Nemojte! Upravo su one tajna savršeno sočnog i mirisnog banana breada. 

Marija Mazalin ponovo oduševljava svojim receptima. Ovog puta, na svom Instagram profilu (@marijamazalin) podijelila je neodoljivi banana bread – savršeno sočan, mirisan i pun komadića tamne čokolade. Idealan je za doručak, uz šoljicu kafe ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana. Marijin recept spaja jednostavne sastojke i provjerenu kombinaciju okusa koju svi volimo. Ako imate nekoliko prezrelih banana u kući – znate šta vam je činiti. Vrijeme je za pečenje.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 180 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 2 jaja
  • 3 prezrele banane (oko 380 g)
  • 1 grčki jogurt
  • 190 g glatkog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone (nije obavezno)
  • 200 g tamne čokolade

Priprema:

Umutite šećer i maslac dok ne postanu pjenasti, pa dodajte jaja, grčki jogurt i zgnječene banane. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa lagano promiješajte – samo da se smjesa poveže. Umiješajte 150 g sjeckane tamne čokolade u par poteza. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, a preko pospite ostatak čokolade – ona će se otopiti i spriječiti da površina zagori. Pecite oko 1 sat i 15 minuta na 180°C, na donjoj rešetki rerne. Ostavite da se kolač ohladi barem napola prije rezanja.

Za kraj, pripremite toplu šoljicu omiljenog napitka i uživajte u ovom sočnom, mirisnom banana breadu koji osvaja na prvi zalogaj, piše Net.hr.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prijatno!