Imate nekoliko prezrelih banana? Ne bacajte ih, donosimo recept za najsočniji banana hljeb
Oduševljava okusom/FreePik
Imate nekoliko prezrelih banana koje razmišljate baciti? Nemojte! Upravo su one tajna savršeno sočnog i mirisnog banana breada.
Marija Mazalin ponovo oduševljava svojim receptima. Ovog puta, na svom Instagram profilu (@marijamazalin) podijelila je neodoljivi banana bread – savršeno sočan, mirisan i pun komadića tamne čokolade. Idealan je za doručak, uz šoljicu kafe ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana. Marijin recept spaja jednostavne sastojke i provjerenu kombinaciju okusa koju svi volimo. Ako imate nekoliko prezrelih banana u kući – znate šta vam je činiti. Vrijeme je za pečenje.
Sastojci:
- 180 g šećera
- 115 g maslaca
- 2 jaja
- 3 prezrele banane (oko 380 g)
- 1 grčki jogurt
- 190 g glatkog brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone (nije obavezno)
- 200 g tamne čokolade
Priprema:
Umutite šećer i maslac dok ne postanu pjenasti, pa dodajte jaja, grčki jogurt i zgnječene banane. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, pa lagano promiješajte – samo da se smjesa poveže. Umiješajte 150 g sjeckane tamne čokolade u par poteza. Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje, a preko pospite ostatak čokolade – ona će se otopiti i spriječiti da površina zagori. Pecite oko 1 sat i 15 minuta na 180°C, na donjoj rešetki rerne. Ostavite da se kolač ohladi barem napola prije rezanja.
Za kraj, pripremite toplu šoljicu omiljenog napitka i uživajte u ovom sočnom, mirisnom banana breadu koji osvaja na prvi zalogaj, piše Net.hr.
Prijatno!