Bez pečenja i bez stresa: Čokoladna torta od dva sastojka koju svi obožavaju

Ključan je pravilan odabir sastojka/Free Pik

Ključan je pravilan odabir sastojka/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za pripremu ukusne čokoladne torte nisu uvijek potrebni brojni sastojci i složeni postupci. Ovaj recept donosi inovativan pristup pripremi bezglutenske slastice koja se ne peče, a zasniva se na kombinaciji samo dva sastojka: čokolade i odabranog voća ili povrća poput batata, banana, breskvi ili jabuka.

Iako se neke od kombinacija mogu činiti neuobičajenima, rezultat je desert bogate teksture, nalik fudge-u, čiji se okus može prilagoditi individualnim preferencijama. Jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa, kako navodi portal The Takeout, glavne su odlike ovog recepta.

Odabir sastojaka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za uspješnu pripremu torte ključan je pravilan odabir sastojaka. Iako se često preporučuju čokoladne kapljice zbog lakšeg topljenja, može se koristiti i kvalitetna čokolada za kuhanje, prethodno nasjeckana na manje komade. Kod verzije s jabukama, važno je odabrati sorte pogodne za termičku obradu, kao što su Pink Lady ili Cosmic Crisp, koje zadržavaju strukturu i slatkoću. Za varijante s breskvama i bananama, preporučuje se korištenje što zrelijeg i slađeg voća kako bi se postigao puniji i intenzivniji okus deserta.

Iako recept spada u kategoriju slastica bez pečenja jer se smjesa ne izlaže visokoj temperaturi u rerni, određeni sastojci zahtijevaju prethodnu termičku obradu. Batat i jabuke potrebno je omekšati kuhanjem na pari, u vodi ili pečenjem u pećnici prije miješanja s čokoladom.

Recept za čokoladnu tortu od dva sastojka

Osnovni princip recepta uključuje sjedinjenje otopljene čokolade s pireom odabranog voća ili povrća. Omjeri sastojaka i način pripreme variraju ovisno o glavnoj namirnici.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
@inthekitchenwithmatt No-bake chocolate raspberry tart #recipe #chocolate #dessert #food #fyp ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

 

Sastojci:

  • Verzija s breskvama: otprilike 2 i ¼ šoljice nasjeckanih breskvi i 2 i ¾ šoljice tamne čokolade ili čokoladnih kapljica.
  • Verzija s bananama: 1 šoljica zgnječenih banana i 2 šoljice čokoladnih kapljica.
  • Verzija s jabukama: 4 jabuke prosječne veličine i 1 i ⅓ šoljice čokoladnih kapljica.
  • Verzija s batatom: omjer 1:1, što podrazumijeva 1 batat srednje veličine i 1 šoljicu čokoladnih kapljica.

Postupak:

Pripremite voće ili povrće. Banane i svježe breskve potrebno je usitniti u pire, viljuškom ili u blenderu, kako bi se dobila glatka smjesa.

Batat i jabuke prethodno se kuhaju ili peku do potpune mekoće, a zatim se također pretvaraju u pire. Topite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Otopljena čokolada potom se sjedinjuje s pripremljenim pireom. Smjesa se obrađuje u blenderu ili štapnim mikserom dok se ne postigne potpuno glatka i homogena tekstura. Za dodatnu kompleksnost okusa, osnovnom receptu mogu se dodati začini poput cimeta, đumbira ili muškatnog oraščića.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Smjesa se izlije u kalup obložen papirom za pečenje i stavlja u frižider na minimalno jedan sat kako bi se torta stisnula. Za optimalnu teksturu, preporučuje se hlađenje preko noći.

Serviranje i dekoracija:

Stvrdnuta torta može se poslužiti samostalno ili dodatno ukrasiti. Mogućnosti dekoracije su raznolike: čokoladne kapljice, tučeno vrhnje, sjeckani orašasti plodovi, komadići keksa, svježe jagode ili maline, kuglica sladoleda od vanilije ili bogat čokoladni ganache, piše Net.hr.