Spremanje ajvara, turšije, kiselog kupusa vraća u djetinjstvo, ali... Zimnicu malo ko pravi

/ ovaj/
Cijena zavisi i od toga da li se u nabavku ide na veće ili manje pijace
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kalendarski jesen još nije stigla, ali septembar će za mnoge domaćice proteći u dilemi da li da zimnicu spremaju u svojoj kuhinji ili ne. Na odluku će svakako uticati cijene voća i povrća koje su ove godine više u odnosu na prethodne.

Manjak povrća

- Cijene su enormne, mi već nemamo papriku, kupusa je veoma malo, krastavac ništa... sve je to grad potukao. Cijene su visoke, jer je manjak povrća. Moja preporuka za ljude koji planiraju praviti zimnicu je da to urade što prije. I proizvodi koji se budu radili od našeg povrća će biti skuplji za kupovinu, a što se tiče uvoza, to ne znam, kaže nam Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara bh. entiteta Republika Srpska.

Građani se sve više opredjeljuju za kupovinu gotove zimnice, bilo od malih, bilo od velikih proizvođača

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Spremanje ajvara, turšije, kiselog kupusa, krastavaca, paprike i raznih džemova mnoge vraća u djetinjstvo, pa iako priprema traje duže, trud se isplati kako bi se cijelu zimu uživalo u ukusnoj domaćoj zimnici. O tome koliko ljudi danas priprema zimnicu, da li se isplati spremati ili je bolje kupiti već gotovu, razgovarali smo sa trgovcima i kupcima na sarajevskim pijacama.

image

Ni stariji više nisu toliko vjerni pripremi domaće zimnice

- Imam svoje povrće i voće, pa je meni isplativije da pravim, od sokova, džemova, kiseline, ajvara, sve ja to pravim za sebe, ne prodajem. Mislim da će ove godine ljudi manje praviti nego inače jer je sve skuplje, rekla nam je prodavačica sa sarajevske pijace Markale.

Njen kolega sa štanda pored kaže da će povrće i voće biti skuplje za 50 posto u odnosu na prošlu godinu: “Sve je poskupjelo, vrijeme je najviše uticalo na to, jer su početkom sezone bile ogromne kiše, pa je to uticalo na prinose. Onda su nastupile visoke temperature, bilo je i grada... Mora se jesti bio kilogram marka ili deset, ali ljudi kupuju u manjim količinama, jer koliko je para, toliko i muzike”.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

image

Mnogi će prije kupiti zimnicu, nego je napraviti/Didier Torche

Na pitanje da li se više isplati praviti ili kupiti zimnicu, penzionerka koja je došla u kupovinu na tržnicu odgovara da zimnicu odavno ne priprema jer živi sama, pa šta joj zatreba, to i kupi gotovo. Njena drugarica je još u dilemi, pa kaže da će cijene presuditi hoće li praviti zimnicu.

- Ne pravim zimnicu. Što bih kad ima gotovo?! Znam žene koje prave domaće, pa kad mi zatreba, ja kupim od njih, govori nam Sarajka koju smo zatekli na pijaci.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cijene su visoke, jer je manjak povrća, pa je moja preporuka za ljude koji planiraju praviti zimnicu da to urade što prije, kaže Ilić

Cijene na sarajevskim pijacama variraju od tezge do tezge, a zavise i od toga da li se u nabavku ide na veće ili manje pijace. Kilogram paprike košta od 2,50 do 4 KM, kupusa od 1,50 do 2,50 KM, krastavaca od 2 do 3,50, patlidžana od 1,50 do 2,50 KM. Ako se odlučite otići na pijacu za kupovinu na veliko, vreću paprika koja teži 4,5 kilograma platit ćete 7 KM. U mnoge naše trgovine stiglo je i sve ostalo što je domaćicama potrebno za pripremu zimnice, pa se tako u prodaji mogu pronaći šerpe, tegle i poklopci za tegle, sjeckalice za voće i povrće, drvene kašike, rende... Ako oni koji se odluče na pripremu zimnice nešto od ovoga već nemaju kući, svakako da u trošak za pripremu zimnice i ovo trebaju uračunati, zatim sirće, konzervans i razne začine.

Ima sve gotovo

Građani naše zemlje se sve više opredjeljuju za kupovinu gotove zimnice, bilo od malih, bilo od velikih proizvođača. To smo do sada pripisivali mlađim generacijama, no iz razgovora sa onima koje smo zatekli na sarajevskim pijacama možemo zaključiti da ni oni stariji više nisu toliko vjerni pripremi domaće zimnice.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
image

Prodavači na pijaci Heco stignu i odmoriti/Didier Torche

Za kupovinu tegle ajvara, zavisno od gramaže, potrebno je izdvojiti od tri do pet KM, a cijena tegle kiselih krastavaca varira od 4 pa do deset i više maraka. Veća tegla paprika koštat će vas oko 11 KM, a manja tegla paprika punjenih kupusom košta nešto više od 5 KM. Cijena velike tegle miješane salate prelazi 9 maraka.