Svakodnevno je kupujete, a može uništiti vaše zdravlje: Ovo jelo povećava rizik od dijabetesa

Simptom koji mnogi zanemaruju/Free Pik

Izbjegavajte je/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako je zamrznuta pizza neodoljivo praktična, ona predstavlja arhetip ultra-prerađene hrane.

Zašto je problematična?

Visok sadržaj natrijuma (so): Jedna porcija (koja je često manja od cijele pizze) lako može preći polovinu preporučenog dnevnog unosa natrijuma. Prekomjeran unos soli direktno je povezan sa povišenim krvnim pritiskom (hipertenzijom).

Zasićene masti: Sir i mesne prerađevine (poput feferona) koji se koriste u zamrznutim pizzama često su bogati zasićenim mastima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Skriveni“ šećer: Proizvođači često dodaju šećer u tijesto i sos kako bi poboljšali ukus i produžili rok trajanja.

Niska nutritivna vrijednost: Uprkos velikoj količini kalorija, zamrznuta pizza sadrži vrlo malo vlakana, vitamina i esencijalnih minerala.

Praktični savjet:

Ako ne možete odoljeti pizzi, napravite je sami. Koristite integralno brašno za tijesto, tanko nanesite domaći paradajz sos (bez dodatog šećera) i koristite manju količinu visokokvalitetnog sira te svježeg povrća.