Stručnjaci konačno riješili dilemu: Evo da li možete dobiti salmonelu ako jedete napuklo jaje

Stručnjaci sve razjasnili/Free Pik

Stručnjaci sve razjasnili/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda mislite da mala pukotina na jajetu nije opasna, ali mikroskopski svijet pokazuje suprotno.

Glavna prijetnja koja može iskoristiti oštećenu ljusku je bakterija Salmonela. Ona se često nalazi na površini jajeta, a pukotina joj omogućava direktan put do žumanceta i bjelanceta koje planirate da konzumirate.

Stručnjaci upozoravaju: ako primijetite da su jaja već napukla dok ih stavljate u frižider, rizik je prevelik. Bakterije su se mogle razmnožavati unutar jajeta satima, pa čak i danima.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čak i kuhanje ili pečenje ponekad ne garantuje potpuno uništavanje toksina koje bakterije mogu proizvesti. Simptomi poput mučnine, groznice i stomačnih grčeva svakako nisu ono što želite doživjeti nakon obroka.

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Sljedeći put kada budete u prodavnici, nemojte samo nasumično uzeti prvu kutiju sa police. Otvorite karton i primijenite jednostavan test. Napukla jaja često se lijepe za dno kutije zbog curenja bjelanceta. Ako jaje ne možete lako pomjeriti ili čujete zvuk odljepljivanja, ostavite tu kutiju i izaberite drugu, piše Najžena.