Prva pomoć nakon prejedanja: Evo šta trebate uraditi kad pretjerate s hranom

Ovaj trik sve olakšava/Free Pik

Ovaj trik sve olakšava/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovaj period godine, ispunjen praznicima i proslavama, često potiče prejedanje, ali uz savjete nutricioniste moguće je izbjeći debljanje i zdravstvene probleme koji nastaju zbog prekomjerne ishrane, jer neumjerenost u jelu može biti ozbiljnija nego što se misli.

„I tokom zimskog perioda imamo dovoljno uslova da budemo fizički aktivni – da prošetamo i eventualno uradimo neku vježbu u toku dana, čak i u kući. Bitno je jednostavno održavati balans i tokom zime.“

Ako tokom dana idemo na dvije proslave, preporuka je da na jednu odemo, na primjer, u vrijeme ručka, a na drugu u vrijeme večere. Ako to nije izvodljivo, tada na samoj proslavi, uz poštovanje domaćina, treba obratiti pažnju na količinu hrane koju stavljamo na tanjir. Nakon toga, ako imamo mogućnosti, dobro je malo prošetati, a ako ne, narednog dana se vratiti normalnoj, uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani te pojačati šetnju ili neku drugu fizičku aktivnost“, objasnila je nutricionistica Sanja Đurić za RTS.

Praksa je pokazala da je tokom praznika povećan broj ljekarskih pregleda. Ukoliko osjetite određene tegobe u stomaku, poput grčeva, važno je javiti se ljekaru kako bi se isključila mogućnost trovanja.

„Ako se baš prejedemo, malo kisele vode ili sode bikarbone može nam u prvi mah pomoći, kao i šetnja. Preventivno, ne bi bilo loše da ne unosimo tečnost pola sata prije obroka, tokom obroka i pola sata nakon jela. To može zaštititi digestivni sistem i spriječiti nadutost i loše varenje“, preporučuje nutricionistica.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kalorična i „jaka“ hrana negativno djeluje na krvne sudove, pa se u ovom periodu često bilježi povećan broj infarkta i moždanih udara. Osobama s kardiovaskularnim problemima savjetuje se redukcija ishrane: biranje namirnica s nižim sadržajem soli. Tokom kuhanja hranu ne treba soliti, već so dodati na kraju pripreme jela, jer svaka namirnica već sadrži određenu količinu soli – začiniti po ukusu na samom kraju kuhanja, piše Žena.