Ova stvar koju svakodnevno stavljate u usta ima 40.000 puta više bakterija od WC šolje
Mnogi nisu znali za ovo/FreePik
Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da se na višekratnim flašama za vodu nalazi više bakterija nego na prosječnoj WC dasci, piše CBS.
Analiza koju je izvršio sajt WaterFilterGuru.com uporedila je nivo bakterija na svakodnevnim kućnim predmetima. Naučnici su uzimali briseve sa različitih površina, a rezultati su pokazali da višekratne flaše sadrže pet puta više bakterija nego računalni miš, četrnaest puta više nego zdjela za pse i čak 40.000 puta više bakterija nego WC daska.
Iako su rezultati zabrinjavajući, anketa je pokazala da 62 posto ispitanika pere svoje flaše barem jednom dnevno, 25 posto nekoliko puta sedmično, dok ih 13 posto pere samo nekoliko puta mjesečno.
Boce treba prati svakog dana
Ejmi Džonston, profesorica Univerziteta u Minesoti, specijalizovana za sigurnost hrane, istaknula je da flaše treba prati svakodnevno – bilo u mašini za posuđe ili ručno, toplom vodom i sapunom.
„To jednostavno sprječava nakupljanje bakterija“, objasnila je Džonston, dodajući da posebnu pažnju treba obratiti na dijelove boce koji su najpogodniji za razvoj bakterija:
„Sve te male pukotine i udubljenja idealna su skrovišta za bakterije“, rekla je.
Cjevčice, nastavci i dijelovi kroz koje se pije zahtijevaju najtemeljitije čišćenje. Džonston savjetuje da se ti dijelovi peru ručno kako bi se osiguralo da mašina za posuđe ne propusti nijedno mjesto. Nakon pranja, flaše treba ostaviti da se potpuno osuše na zraku, čime se sprječava razvoj plijesni.
Dodatna zaštita
Osim redovnog pranja, Džonston preporučuje i povremenu dezinfekciju flaša. Jedna od metoda je potapanje boce i njenih dijelova u veoma vruću vodu (najmanje 70°C) oko 30 sekundi. U vodu se može dodati i malo sirćeta ili sode bikarbone.
Džonston napominje da je dezinfekcija posebno važna ako se u flašu sipaju napici osim vode. Bakterije se, kaže, mogu veoma brzo razmnožavati, udvostručujući broj svakih dvadesetak minuta:
„Dodirivanje čepa prljavim rukama, porast temperature i ostaci napitaka mogu ubrzati rast bakterija. A ako je riječ o slatkim pićima ili onima s aromom, šećer i dodaci mogu poslužiti kao hrana bakterijama“, zaključila je Džonston.