Opasna bakterija se širi Evropom: Raste broj trovanja hranom, najrizičniji proizvodi su…
Bakterija može izazvati teške bolest/Ilustracija/Freepik
Slučajevi ozbiljnog trovanja hranom povezani s bakterijom Listeria porasli su u Europi prošle godine, što je vjerovatno posljedica promjena u prehrani i starenja stanovništva, upozorile su zdravstvene i agencije za sigurnost hrane.
Prema novom izvještaju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u 2024. godini zabilježeno je više od 3.000 potvrđenih infekcija listerijom, pri čemu je oko 70 posto oboljelih trebalo liječenje u bolnici, a svaka dvanaesta osoba je preminula, piše Euronews.
Listerija je vrsta bakterije koja uspijeva u vlažnim i hladnim uslovima i koju je teško ukloniti čak i agresivnim čišćenjem. Infekcije, koje se najčešće prenose hranom, rijetke su, ali mogu biti smrtonosne.
Izvještaj pokazuje da do tri posto gotovih jela sadrži razine kontaminacije listerijom iznad granica koje dopušta EU. Najčešće kontaminirani proizvodi su fermentirane kobasice.
„Jedna od najozbiljnijih prijetnji“
„Iako je kontaminacija rijetka, listerija može izazvati teške bolesti, zbog čega je jedna od najozbiljnijih prijetnji koje pratimo u oblasti bolesti koje se prenose hranom“, rekao je Ole Heuer, voditelj ECDC-ova odjela koji povezuje ljudsko, životinjsko i okolišno zdravlje.
Izvještaj je pratio infekcije listerijom, salmonelom, kampilobakterom, E. coli koja proizvodi shiga toksin (STEC) i drugim bakterijama u Evropskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i još osam neeuropskih država.
U 2024. godini zabilježeno je 6.558 epidemija bolesti koje se prenose hranom – 14,5 posto više nego prethodne godine. Iako je porastao broj slučajeva i hospitalizacija, broj smrtnih ishoda prošle godine je opao.
„Uzlazni trend“ infekcija koje se prenose hranom
Uzlazni trend infekcija koje se prenose hranom vjerovatno je rezultat kombinacije faktora, navodi izvještaj, uključujući promjene u prehrambenim navikama – primjerice veću konzumaciju gotovih jela – nehigijensko rukovanje hranom i starenje stanovništva koje je podložnije bolestima.
U 2024. godini povrće i drugi ne-životinjski proizvodi bili su povezani s najvećim brojem smrtnih slučajeva u epidemijama trovanja hranom, uz snažne dokaze o njihovom podrijetlu. No salmonela je bila odgovorna za većinu višedržavnih epidemija, a jaja i proizvodi od jaja su ključni izvor zaraze.
Značajan porast infekcija
EU agencije navode kako je u posljednjih deset godina zabilježen „značajan porast“ infekcija salmonelom na farmama peradi te da mnoge države EU ne rade dovoljno da ih suzbiju.
„Ove godine veliki broj država članica nije ispunio sve ciljeve za smanjenje salmonele u peradi; samo je 14 država u potpunosti zadovoljilo propisane zahtjeve“, izjavio je Frank Verdonck, voditelj EFSA-ine jedinice za biološke prijetnje i zdravlje i dobrobit životinja.
Šta uraditi?
Agencije poručuju da ljudi mogu preduzeti korake kako bi se zaštitili od infekcija koje se prenose hranom, uključujući održavanje temperature hladnjaka na 5 °C ili niže, konzumaciju gotovih jela prije isteka roka upotrebe, temeljito kuhanje mesa, odvajanje sirove i kuhane hrane te pranje ruku, kuhinjskog pribora i površina nakon rukovanja sirovim namirnicama.
Također su naveli da bi „rizične skupine“ – uključujući starije osobe, trudnice i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom – trebale izbjegavati visokorizične namirnice, poput gotovih jela, nepasteriziranog mlijeka i mekih nepasteriziranih sireva.
Za zaštitu tih grupa „potreban je snažan nadzor, sigurna proizvodnja hrane i ključne mjere opreza u domaćinstvu“, rekao je Heuer.