Jaja nisu uvijek zdrava, evo u kojim slučajevima biste trebali da ih izbjegavate

jaje koje je puklo/

jaje koje je puklo/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uloga jaja u ishrani često se ističe zbog njegovih mnogobrojnih prednosti, ali postoje slučajevi u kojima konzumiranje bjelanaca nije preporučljivo.

Bjelance je bogato proteinima i niskokalorično, što ga čini poželjnom hranom za mnoge ljude, posebno sportiste. Međutim, postoje određene grupe ljudi koje bi trebalo da izbjegavaju bjelanca zbog mogućih nuspojava.Vegani izbjegavaju sve proizvode životinjskog porijekla, pa tako i bjelanca. Njihova ishrana se temelji isključivo na biljnim izvorima, što znači da bjelanca i drugi proizvodi od jaja nisu dio njihove ishrane.

Alergije na jaja relativno su česte, posebno kod djece. Osobe koje su alergične na jaja, naročito na bjelanca, mogu razviti simptome poput osipa, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. U takvim slučajevima važno je izbjegavati jaja i proizvode koji ih sadrže.

Osobe sa netolerancijom na histamin trebalo bi da budu oprezne sa konzumacijom bjelanaca jer ona mogu podstaći oslobađanje histamina u tijelu, što može izazvati simptome poput glavobolje, kožnih reakcija i problema sa varenjem.

Iako se nekad smatralo da osobe sa povišenim holesterolom treba da izbjegavaju jaja, novija istraživanja pokazala su da umjerena konzumacija jaja, naročito bjelanaca, ne povećava značajno nivo holesterola. Žumance, a ne bjelance, sadrži većinu masti i holesterola.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako imate neko od navedenih stanja, važno je posavjetovati se sa ljekarom prije konzumacije jaja. Ljekar će vam najbolje savjetovati o alternativnim izvorima proteina i kako pravilno prilagoditi plan ishrane kako biste izbjegli moguće nuspojave, prenosi Krstarica.