Inspekcija u Sarajevu otkrila nepravilnosti u 21 objektu koji proizvode i prodaju sladoled
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo izvršili su inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda.
U sklopu provođenja službene kontrole provedena je kontrola higijene procesa rada, analizom briseva površina, opreme i pribora, te mikrobiološka kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Ukupno je, kako ističu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a, uzeto 113 brisova sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih i 63 uzorka sladoleda.
- Od ukupno uzetih 113 uzoraka briseva, rezultati 19 briseva nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti.
Kada su u pitanju uzorci sladoleda od ukupno 63 uzorka, rezultati kod tri uzorka nisu odgovarali odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme iznad definisanih graničnih vrijednosti, naveli su iz KUIP KS te istakli da je prisutnost utvrđenih mikroorganizama u namirnicama najčešće indikator nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sa namirnicama.
Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja inspektori za hranu su izdali ukupno 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno provođenje korektivnih mjera.