Hoćemo li piti gorku kafu? - Evropska industrija šećera pred kolapsom, a kriza se širi i na region
Evropska industrija šećera nalazi se u ozbiljnoj krizi kakva nije zabilježena decenijama, a prve konkretne posljedice već su vidljive širom Evropske unije. Najavljeno je zatvaranje najmanje pet šećerana, dok pojedini proizvodni pogoni razmatraju potpunu obustavu prerade šećerne repe. Razlog leži u kombinaciji naglog pada cijena, rekordnih zaliha i sve slabije profitabilnosti proizvodnje.
Prema ocjenama stručnjaka, sektor se praktično nalazi u slobodnom padu, jer trenutni tržišni uslovi čine proizvodnju šećera iz repe sve manje održivom. Cijene šećera na evropskom tržištu značajno su pale i u nekim državama spustile se ispod uvozne paritetne cijene. Istovremeno, zalihe su dostigle vrlo visoke nivoe, što dodatno vrši pritisak na tržište i ostavlja malo prostora za brzi oporavak.
Nakon nekoliko godina snažne proizvodnje i dobrih prinosa, tržište je preplavljeno šećerom. Potražnja je, s druge strane, oslabila zbog promjena u potrošačkim navikama, smanjenja upotrebe šećera u prehrambenoj industriji i jače konkurencije iz uvoza. U takvim okolnostima, proizvođači sve teže održavaju poslovanje.
Zbog toga zatvaranje dijela proizvodnih kapaciteta postaje neminovno. Prema informacijama iz agrarnih i industrijskih krugova, najmanje pet šećerana u EU već je najavilo gašenje ili prestanak prerade, dok jedna fabrika neće učestvovati u narednoj kampanji prerade šećerne repe. Ovi potezi imaju za cilj smanjenje ponude i stabilizaciju tržišta, ali kratkoročno donose gubitak radnih mjesta i pad domaće proizvodnje.
Kriza u industriji šećera snažno pogađa i poljoprivredni sektor, posebno proizvođače šećerne repe. U više država članica već su najavljena smanjenja površina pod ovom kulturom, raskidi ugovora s dijelom proizvođača te niže otkupne cijene za narednu sezonu. Time interes za uzgoj šećerne repe dodatno opada, što dugoročno može dovesti do strukturnog pada proizvodnje šećera u Evropi, prenosi Biznisinfo.
Problemi s kojima se sektor suočava nisu samo privremenog karaktera. Nakon ukidanja proizvodnih kvota u EU, tržište je postalo znatno volatilnije. Uz to dolaze rast troškova energije i rada, strožija ekološka pravila te snažna konkurencija iz trećih zemalja s nižim proizvodnim troškovima. Sve ove okolnosti ozbiljno dovode u pitanje dugoročnu konkurentnost evropskih šećerana.
Iako se zatvaranja trenutno dešavaju uglavnom u zapadnoj i centralnoj Evropi, posljedice će osjetiti i region. Smanjena proizvodnja u EU može srednjoročno dovesti do većih oscilacija cijena šećera, veće zavisnosti od uvoza i dodatnog pritiska na preostale šećerane u jugoistočnoj Evropi.
„Industrija šećera, nekada jedan od stubova evropske prehrambene proizvodnje, tako ulazi u period dubokog restrukturiranja, čiji će se puni efekti vidjeti tek u narednim godinama“, prenosi Biznisinfo.