Travnički sir se pridružuje listi zaštićenih proizvoda u BiH
Završen je proces certifikacije koji je realiziran u saradnji s Agencijom za sigurnost hrane BiH, te da se uskoro očekuje izdavanje rješenja o zaštiti geografskog porijekla travničkog sira, što će omogućiti jačanje njegovog identiteta i tržišnog položaja, saopšteno je na današnjoj press konferenciji održanoj u Travniku.
Načelnik Općine Kenan Dautović kazao je da je ovo prva zaštita geografskog porijekla ove vrste na području općine Travnik u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, ali i doprinosa ruralnom turizmu, koji u narednom periodu planiraju, kako je istaknuo, razvijati na istočnoj strani padina Vlašića. Dodao je da nastavljaju sa zaštitom proizvoda, ali i životinja koje unikatno žive na području Travnika.
- Omogućit ćemo da se travnički sir više ne proizvodi diljem Evrope i BiH nego da se fokusira na naše proizvođače a samim tim će se moći povećati proizvodnja. Sa ovim proizvodom kroz adekvatne zaštitne procedure idemo i na europsko tržište. Također turistima ćemo omogućiti unikatno i jedinstveno iskustvo na katunima koji će biti posebno pripremljeni za tu namjenu da dožive kako se ovca čuva i muze, te pravi sir i drugi proizvodi, rekao je Dautović.
Predsjednik općinske Komisije za zaštitu geografskog porijekla advokat Harun Lozo naglasio je da je cijeli proces rezultat naučno - istraživačkog rada, te da su oznake geografskog porijekla stavljene u fokus interesa u posljednjim decenijama, s obzirom na sveprisutnu zabrinutost kupaca u vezi sa zdravstvenim aspektima ishrane.
- Certifikacija travničkog sira ne samo da će zadovoljiti te zahtjeve, već će i osnažiti povjerenje potrošača u naše proizvode. Ova zaštita omogućava potrošačima da budu sigurni da kupuju autentičan proizvod koji dolazi iz specifične geografske regije, gdje se čuvaju tradicionalne metode proizvodnje, zaključio je Lozo.
U ime poljoprivrednih proizvođača, poduzetnik Vahid Skrobo, vlasnik firme Poljorad Travnik, kazao je da certifikacija donosi dodatnu vrijednost proizvodu i jača povjerenje potrošača, te da će proizvođači sada moći povećati stočni fond i proizvodnju mlijeka, a da će prerađivači imati dovoljne količine mlijeka u cilju povećanja plasmana proizvoda.
- Zadovoljstvo mi je što zaštitom travničkog sira u trgovačkim lancima u svijetu više neće biti sireva danske, turske, holandske ili neke druge proizvodnje, a koji nosi naziv travnički sir, istakao je Skrobo.