Bez duhanskog dima u javnim objektima: Šta za (ne)pušače znači zakon o kontroli pušenja

Zakon pušenje cigarete/Senad Gubelić
Mnogi pušači se odlučuju za manje štetne proizvode/Senad Gubelić
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ugostitelji u Federaciji BiH do kraja 2024. godine moraju prilagoditi svoje objekte kako bi zaštitili goste od duhanskog dima. Ova odluka donesena je u okviru Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji se odnosi na javne objekte, te kroz Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje, u smislu izuzetaka od zabrane pušenja.

Od decembra

Primjena Pravilnika počinje 13. decembra 2024. godine, a do tada će, navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), inspekcijski nadzor biti savjetodavan s ciljem što efikasnijeg prilagođavanja ugostitelja novim propisima.

Inače, propisano je da vlasnici ugostiteljskih objekata do 50 m2 u kojima se isključivo poslužuje piće, mogu odabrati da li će cijeli prostor biti pušački ili nepušački, što iziskuje ispunjenje određenih uslova, dok će oni sa većim objektima morati osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone.

- Uslovi za to su, između ostalog, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10 m2 niti zauzimati više od 20 posto ukupne površine ugostiteljskog objekta. Prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok duhanskog dima u drugi prostor. Pušački dio ne smije obuhvatati šank niti se u njemu smije konzumirati hrana, pojasnio je Vedran Marčinko, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

image

Vlasnici ugosisteljskih objekata mogu odabrati da li će prostor biti pušački ili nepušački/Senad Gubelić

Posebna prostorija za pušenje, između ostalog, mora biti zatvorena zidovima sa svih strana te opremljena ventilacijskim sistemom i sistemom za filtriranje. Iznad ili uz vrata prostora za pušenje moraju se nalaziti posebne oznake zabrane. Djeci mlađoj od 18 godina zabranjen je ulazak u prostorije za pušenje u sklopu ugostiteljskih objekata.

- U smislu ovog Zakona, FUZIP vrši nadzore putem federalnih inspektora rada za oblast zaštite na radu na mjestima rada kod poslodavaca koji obavljaju djelatnost iz člana 75. Zakona o zaštiti na radu, te putem federalnih zdravstvenih inspektora, u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH. Naglašavamo da, u skladu sa Zakonom, najširi djelokrug nadležnosti imaju kantonalni sanitarni, tržišni, prosvjetni i inspektori rada, koji su nadležni za kontrolu primjene Zakona u svim drugim objektima, uključujući i ugostiteljske, kazali su za Oslobođenje iz FUZIP-a.

Pravilnikom su, naime, definirani i uvjeti za ugostiteljske smještajne objekte, aerodrome, prostorije za pušenje u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u ustanovama za psiho-socijalnu rehabilitaciju osoba s duševnim smetnjama, ustanovama za palijativnu njegu i njegu starijih osoba kao i ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kantonalni inspektori se pripremaju za primjenu novih zakonskih odredbi, te se u tu svrhu prave kontrolne liste koje će poboljšati rad na provođenju Zakona, potvrđeno nam je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona (KUIP TK).

Proizvodi koji ne izgaraju

- Međutim, kada je u pitanju Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja, kontrole su planirane tek nakon isteka predviđenog roka prilagodbe od šest mjeseci, tj. nakon 13. decembra, ističu iz KUIP-a TK-a i dodaju da će kontrole podrazumijevati poštivanje svih odredbi Pravilnika.

S obzirom na to da nikotin, koji se u organizam unosi pušenjem, izaziva fizičku, a pušenje kao takvo izaziva psihičku ovisnost, ovu nezdravu naviku jako je teško izbaciti iz svakodnevnice. Zbog toga se mnogi pušači priklanjaju manje štetnim proizvodima.

Inače, Zakon pod duhanske proizvode za pušenje svrstava sve duhanske proizvode, osim bezdimnih duhanskih proizvoda čija upotreba u skladu sa Zakonom ne uključuje postupak izgaranja, a u koje spadaju i duhan za žvakanje, šmrkanje i duhan za oralnu upotrebu, pojašnjavaju iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U ovu grupu spadaju i elektronski uređaji koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan. Pošto nema sagorijevanja, ovi uređaji  ne proizvode vatru, pepeo ili dim, samim tim ne dovode ni do pasivnog pušenja i ugrožavanja ljudi u okruženju.

U skladu s navedenim, za korisnike ovih uređaja i nakon ispunjenja postavljenih uslova u javnim prostorima, neće biti promjena.

- IQOS uređaji su definitivno izuzeti od pomenutog Zakona, jer ova tehnologija podrazumijeva tehnologiju zagrijavanja duhana (a ne tehnologiju sagorijevanja duhana) pri čemu se oslobađa aerosol, dakle para, a ne dim, potvrđeno je iz KUIP-a TK-a.

Ovu informaciju za Oslobođenje je potvrdilo i Federalno ministarstvo zdravstva.

- Uporaba svih onih proizvoda, koji prema karakteristikama iz Zakona spadaju u bezdimne duhanske proizvode, te nesagorijevajući duhan, ne može nazvati radnjom pušenja, pa se samim tim zabrana na iste ne može odnositi. Dakle, uporaba bezdimnih duhanskih proizvoda, u što se ubraja i IQOS, jeste dozvoljena u zatvorenim prostorima, naveli su iz FMZ-a.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

image

Nargila podliježe zabranama i ograničenjima/Damir Deljo

S druge strane, dodaju, elektronske cigarete i nargile podliježu zabranama i ograničenjima, utvrđenim Zakonom i Pravilnikom.

Odluka o tome hoće li u njihovim objektima pušenje duhanskih proizvoda biti dozvoljeno ostaje, dakle, na ugostiteljima. Tako je sarajevski restoran Druga kuća u maju ove godine donio odluku o zabrani pušenja.

- Ovaj korak nismo napravili samo zbog zakonskih odredbi, već iz dubokog uvjerenja da naši gosti zaslužuju ugodan, čist i zdrav prostor u kojem mogu uživati u svakom trenutku provedenom u našem restroranu. Svi koji nas posjećuju znaju da je za nas iskustvo gostiju na prvom mjestu. Iako nismo pravili posebne zone za pušače, smatrali smo da možemo ponuditi alternativu kroz dozvolu korištenja tehnologije zagrijavanja duhana, koja je u skladu s važećim zakonima. Na ovaj način balansiramo potrebe svih naših gostiju – onih koji uživaju u čistom zraku, ali i onih koji koriste bezdimne duhanske proizvode, kazali su nam iz Uprave ovog restorana.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ugodna atmosfera

Prateći primjere ugostitelja iz drugih evropskih gradova istu odluku donijela je i uprava restorana GOOOL u Sarajevu.

- Kao mali restoran, primijetili smo da konzumacija cigareta značajno zagađuje prostor i utječe na ugodnost boravka naših gostiju. Također smo anticipirali da će Zakon o zabrani pušenja biti implementiran, pa smo htjeli pripremiti naše goste na ovu promjenu unaprijed. Istovremeno je, u skladu sa zakonom i pravilnicima, dozvoljena upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda. Korištenje ovih proizvoda u našem restoranu je više nego prihvatljivo, jer ne ostavlja neugodan miris i ne zagađuje prostor kao cigarete. Time želimo osigurati ugodnu atmosferu za sve naše goste, istakao je za Oslobođenje vlasnik restorana Tarik Arslanagić.