Oslonac, simbol zajedništva i hrabrosti
Klas u srcu Sarajeva/Želimir Pajić/Klas
U samom srcu Sarajeva, u gradu u kojem miris svježe pečenog hljeba još budi najnježnija sjećanja iz djetinjstva, postoji priča duga više od jednog stoljeća. Priča o radu, strpljenju, umijeću i okusu domaćeg. To je priča o Klasu - kompaniji koja već 123 godine oblikuje svakodnevicu generacija: od jutarnje šolje čaja uz Bosanski lokum, do stola na kojem se razvija domaća jufka ili servira topli polubijeli hljeb.
Klas nije samo fabrika. Nije samo preduzeće, brend ili proizvod na polici. Klas je dio porodičnih tradicija, prazničnih stolova i običaja koji se prenose s generacije na generaciju. Još od 1902. godine, kada je u Sarajevu osnovana prva parna pekara, nešto važno ostalo je nepromijenjeno: vjera da hrana nije samo potreba - nego emocija, zajedništvo i znak doma.
Od brašna počinje sve
Priča o Klasu počinje jednostavno - od brašna.
U vrijeme kada su se mlinovi okretali snagom vode, a hljeb bio simbol blagostanja i topline doma, Sarajevo je dobilo mlin čiji je kvalitet brzo postao prepoznat širom zemlje. Prvi sarajevski mlin na parni pogon bio je tehnološko čudo svog doba. Ljudi su dolazili iz različitih dijelova grada - sa Vratnika, Bistrika, Marindvora, Baščaršije - noseći žito koje bi u Klasu postajalo brašno bijelo, meko i čisto.
Taj kontinuitet znanja i posvećenosti sačuvao se i danas u najpoznatijem Klasovom brendu - Zlatni puder T400. Ovo brašno, potpuno prirodno i bez aditiva, i dalje se proizvodi pažljivo i precizno, od najboljeg zrna, kako bi domaće pekarstvo i kuhinja ostali ono što jesu: autentični, jednostavni i bogati okusom.
Zlatni puder nije samo proizvod - on je simbol povjerenja koje se ne prekida.
Mirisi koji se pamte i vraćaju
Teško je pronaći kuću u Bosni i Hercegovini u kojoj Bosanski lokum nije dio porodičnog pamćenja. Nježan, prhki, mekan - kolač koji se topi u ustima i koji se, gotovo neprimjetno, uvuče u svakodnevicu: uz kahvu, uz razgovor, uz djetinji osmijeh.
U mnogim domovima baš je lokum bio prvi kolač koji su djeca naučila da prave. Njegov miris i danas označava Bajram, praznike, rođendane, dolaske dragih gostiju. Klas je, kroz svoje tradicionalne kolače, sačuvao možda najvažniji segment kulture - osjećaj topline doma.
Uz lokum, tu su i čajna peciva, štrudle, rolati, jufke - male svakodnevne radosti koje su obilježile mnoga djetinjstva.
Umijeće i zanat:
ljudi su srce Klasa
U Klasu, sve počinje od zanata.
Od pekara koji ustaju prije svitanja i od majstora koji “čitaju” tijesto pod rukom. Od konditora koji ne mjere samo gramima nego osjećajem - naučenim, naslijeđenim, prenošenim.
U modernim pogonima - od Sarajeva, preko Mostara i Olova, do Srebrenice - tradicija i tehnologija djeluju zajedno. Strojevi olakšavaju proizvodnju, ali odluka uvijek ostaje ljudska. Kvalitet se i dalje ocjenjuje okom, mirisom, dodirom.
Upravo zahvaljujući stručnosti, posvećenosti i generacijskom kontinuitetu radnika, Klas je ostao prepoznat kao najvažniji čuvar bosanske pekarske i slastičarske tradicije.
Vrijeme velikih razvoja i prekretnica
Kroz decenije, Klas je rastao i širio mrežu pogona i kapaciteta:
• 1992 - 1995. Klas - simbol snage, hrabrosti i solidarnosti u najtežim vremenima
Ni tokom ratnih godina, Klas nije gasio proizvodnju. Od 1992. do 1995. godine, u uslovima opsade i neizvjesnosti, Klas je bio jedan od rijetkih simbola nade i života u Sarajevo. U tom periodu proizvedeno je 131.247.808 komada hljeba, 8.496 tona tjestenine, 54.500 tona brašna, 3.716 tona peciva i ostalih pekarskih proizvoda, te 1.515 tona konditorskih proizvoda - količine koje su hranile grad i čuvale dostojanstvo građana.
Ukupna direktna ratna šteta procijenjena je na 17,55 miliona KM, a 27 radnika Klasa izgubilo je život obavljajući svoje dužnosti. Uprkos svemu, proizvodnja nije stala ni jedan dan.
Klas je u tim godinama bio mnogo više od fabrike - bio je oslonac, simbol zajedništva i hrabrosti.
• 1997. godina donijela je konsolidaciju proizvodnje i razvoj pekarskog i tjesteničarskog programa, uz preko 827 zaposlenih, od čega više od polovine u vlastitoj maloprodaji.
• 2002. završena je potpuna rekonstrukcija sarajevskog mlina, koji je tada postao jedan od najsavremenijih u Evropi, kapaciteta 450 tona pšenice dnevno. Otvorene su nove pekarske linije u Sarajevu i Mostaru, te moderniziran distribucijski sistem.
• 2007. Klas je proširio poslovanje akvizicijama mlinova, pekara i industrijskih pogona, a savremeni informacijski sistem Oracle uveden je radi efikasnijeg upravljanja proizvodnjom.
• 2014. ulaskom u sastav AS GROUP - jedne od najznačajnijih domaćih prehrambenih grupacija - Klas ulazi u novu fazu stabilizacije, investicija i širenja. U prve dvije godine od akvizicije prihodi rastu za više od 50 odsto, a brend se vraća na tržišta širom svijeta.
Danas, Klas izvozi u 28 zemalja i snažno učestvuje u razvoju domaće prehrambene industrije.
Klas danas: tradicija kao temelj budućnosti
U savremenoj prehrambenoj industriji, Klas ostaje vjeran onome što ga čini posebnim:
• prirodna brašna bez aditiva
• tradicionalni kolači ručnog rada
• svježi hljebovi i peciva
• autentična tjestenina domaćeg okusa
Istovremeno, odgovara na potrebe novih generacija: razvija integralne i nutritivno bogatije proizvode, unapređuje energetsku efikasnost, koristi ekološki prihvatljive ambalaže i učestvuje u društvenim projektima koji jačaju zajednice u kojima djeluje.
123 godine povjerenja
I danas, kada se mnogo toga mijenja, jedna stvar ostaje ista:
Kvalitet se ne improvizira.
Povjerenje se ne kupuje.
Tradicionalni ukus se
ne zaboravlja.
Klas će i dalje ostati ono što je bio od prvog dana: simbol domaće hrane, vrijednog rada i srca koje se ulaže u ono što se stvara rukama.