Kako uštedjeti električnu energiju na kuhinjskim uređajima?

pećnica sa ventilatorom/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U kuhinji treba obratiti pažnju na frižider koji je preporučljivo postaviti dalje od štednjaka i drugih izvora topline, kao i direktnog sunčevog svijetla. Pozadina neka bude barem 10 cm udaljena od zida ili ormara kako ne bi došlo do pregrijavanja jer se i tako troši više struje. Isto tako, nemojte stavljati topla jela u frižider. Uvijek je poželjno da se ohlade na sobnoj temperaturi, te ne držite vrata frižidera predugo otvorena.

Ako imate frižider s ledenicom, redovno je treba odleđivati kako bi i dalje djelotvorno hladila. Poželjno je termostat postaviti na srednju razinu, jer ćete tako uštedjeti potrošnju energije od 10 do 15 posto. Nemojte zaboraviti povremeno očistiti i prašinu nakupljenu na stražnjoj strani hladnjaka kako bi i cijevi bolje radile.

Kada je riječ o mašini za suđe, dobro je znati da pranjem suđa u mašini trošimo do 60 posto manje električne energije i do 85 posto manje vode nego kod ručnog pranja. Osim toga, mašinu koristite kada je puna, te redovito provjeravajte filtere i razinu soli u mašini koja omekšava vodu i sprečava nastanak kamenca na grijaćim površinama. Uštedu možete ostvariti i ako mašinu priključite na hladnu vodu umjesto na toplu jer se najviše energije troši na zagrijavanje.

U kuhinji imamo još velikih potrošača - štednjak i pećnicu. Preporučuje se da prilikom kuhanja uvijek koristimo poklopce na posudama kako bi se toplina duže zadržavala u posudi, osim toga - važno je prilagoditi količinu hrane posudi u kojoj se kuha.

Ako imate indukcijsku ploču, ugasite struju nekoliko minuta prije nego li jelo bude gotovo jer će ploča još neko vrijeme zadržati toplinu i hrana će se nastaviti kuhati. Pri odabiru štednjaka uzmite onaj koji ima mogućnost opcije kuhanja i na plin jer je ekološki prihvatljiviji, ali i povoljniji od električne energije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada je o pećnicama riječ, uvijek je bolje izabrati ove s ventilatorom jer troše manje struje pri pripremi hrane. Isto tako, važno je da vrata pećnice budu otvorena što kraće jer se svakim otvaranjem vrata gubi 20 posto topline. Korištenjem mašine za pranje rublja, prilagodite program s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano jer današnja sredstva za pranje to omogućuju.