Zašto bismo češće trebali piti sok od cvekle: Znanstvene prednosti su brojne

Sok od cvekle/

Sok od cvekle/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sok od cvekle bogat je vitaminima, mineralima i antioksidativnim spojevima. Kao rezultat toga, sok od cvekle može sniziti krvni pritisak, smanjiti upalu i ponuditi druge zdravstvene prednosti.

 

 

Kako navodi Health, postoje brojni benefiti konzumiranja soka od cvekle.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Snižava krvni pritisak

 

 

Cvekla je bogata nitratima, koje tijelo nakon konzumacije može pretvoriti u dušikov oksid. Dušikov oksid ima mnogo uloga u tijelu, uključujući pomoć u opuštanju i širenju krvnih žila, što zauzvrat snižava krvni pritisak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Jedna analiza iz 2022. godine otkrila je da nitrati iz soka od cvekle mogu pomoći u snižavanju sistoličkog krvnog pritiska (najviša vrijednost) kod osoba s visokim krvnim pritiskom.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- OGLAS -

Smanjuje upale

 

 

Cvekla je koncentrirani izvor biljnih pigmenata zvanih betalaini. Betalaini imaju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i smanjiti rizik od bolesti povezanih s upalom, poput pretilosti, srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

- OGLAS -

Studija iz 2024. godine otkrila je da sok od cvekle može pomoći u smanjenju upale kod osoba s COVID-om. Međutim, nije dovela do značajnih ishoda.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Poboljšava sportske performanse Nitrati u soku od cvekle pomažu u poboljšanju protoka krvi. To znači da više kisika i hranjivih tvari može doći do vaših mišića tokom vježbanja.

 

 

Analiza iz 2018. godine otkrila je da sok od cvekle, konzumiran kao pojedinačna doza ili tokom nekoliko dana, može pomoći u poboljšanju performansi tokom visokointenzivnog vježbanja. Također, može povećati mišićnu snagu i spriječiti umor mišića.

 

 

Podržava zdravlje srca

 

 

Sok od cvekle sadrži aminokiselinu betain koja može podržati zdravlje srca. Betain pomaže u snižavanju nivoa homocisteina, još jedne aminokiseline koju tijelo koristi za stvaranje proteina. Visoki nivoi homocisteina u tijelu povezane su s povećanim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

 

 

Istraživanja su otkrila da pijenje soka od cvekle može pomoći u poboljšanju nivou holesterola i triglicerida, koji su ključni pokazatelji zdravlja srca.

 

 

Potiče zdravlje jetre

 

 

Betain u soku od cvekle može podržati zdravlje jetre sprječavanjem nakupljanja masti. Studija provedena na odraslim osobama s nealkoholnom masnom bolešću jetre (NAFLD) otkrila je da su oni koji su pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno tokom 12 sedmica pokazali poboljšanja u zdravlju jetre. Veće koristi uočene su kod onih koji su kombinirali sok od cvekle s mediteranskom prehranom.

 

 

Poboljšava funkcije mozga

 

 

Mnogi ljudi s kognitivnim poremećajima, poput Alzheimerove bolesti i demencije, imaju smanjen protok krvi u mozak. U jednoj studiji, 75-godišnjaci koji su pili sok od cvekle imali su bolji protok krvi u područjima mozga povezanim s razmišljanjem i pamćenjem, vjerovatno zbog nitrata prisutnih u soku od cvekle.

 

 

Betanin u soku od cvekle može spriječiti reakcije u mozgu povezane s napredovanjem Alzheimerove bolesti. No, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti razumjele dobrobiti soka od cvekle za zdravlje mozga.

 

 

Nutritivne vrijednosti soka od cvekle

 

 

Evo samo konačne vrijednosti za 250 mL soka od cvekle:

 

 

Kalorijska vrijednost: 65 kcal

Masti: 0,1 gram

Natrij: 49 miligrama

Ugljikohidrati: 15,5 grama

Vlakna: 2,9 grama

Proteini: 1,9 grama

Bakar: 0,21 mg (25 posto preporučenog dnevnog unosa)

Magnezij: 36,6 miligrama (osam posto preporučenog dnevnog unosa)

Željezo: 1,47 miligram (osam posto preporučenog dnevnog unosa)

Također je izvrstan izvor bakra i folata, osiguravajući više od 15 posto preporučenog dnevnog unosa za svaki nutrijent. Bakar je važan za stvaranje vezivnog tkiva, dok je folat potreban za rast stanica i razvoj crvenih krvnih zrnaca.

 

 

Jedna čaša soka od cvekle također osigurava magnezij i željezo. Magnezij je potreban za proizvodnju energije i zdravo funkcionisanje mišića.

 

 

Vaše tijelo koristi željezo za stvaranje hemoglobina. Hemoglobin je protein u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik iz pluća u ostatak tijela.

 

 

Postoje li rizici od pijenja soka od cvekle

 

 

Smatra se da je sok od cvekle siguran kada se konzumira u umjerenim količinama.

 

 

Sok od cvekle može uzrokovati ružičastu ili crvenu boju urina. To nije razlog za zabrinutost i to se događa kada se betalainski pigmenti ne razgrade u potpunosti prije nego što napuste vaše tijelo.

 

 

Sok od cvekle sadrži oksalate. Visoki nivoi oksalata u tijelu mogu povećati rizik od bubrežnih kamenaca kod nekih ljudi. Bubrežni kamenci su mineralne nakupine koje se formiraju u bubregu i njihovo izbacivanje kroz mokraćni trakt može biti bolno.