Zamjena za slatkiše: Samo tri komada dnevno ove suve voćke čiste crijeva

Suhe smokve/

Suhe smokve/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Suve smokve su ukusna i zdrava alternativa slatkišima, koja deluje kao prirodni čistač probavnog sistema. Samo tri komada dnevno može da poboljša rad creva i obezbedi telu ključne minerale.

 

 

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Savršeno zadovoljava potrebu za slatkim, istovremeno blagotvorno delujući na creva. Dovoljno je svega nekoliko komada da se oseti sitost, kao da je pojeden čitav paket keksa. U poređenju sa klasičnim industrijskim slatkišima, suve smokve predstavljaju izuzetno zdravu užinu sa vrednim nutritivnim i lekovitim svojstvima.

 

 

Da li su suve smokve dobre za crijeva

Ovo voće je izuzetno bogato vlaknima koja su apsolutno neophodna za zdravlje probavnog sistema. Porcija od sto grama obezbeđuje čak 10 do 13 grama vlakana. Slikovito rečeno, u crevima deluju poput metle i sunđera, čisteći sve pred sobom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Vlakna u suvim smokvama dele se na dve važne grupe:

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Netopljiva vlakna: Podstiču peristaltiku (pokrete creva) i ubrzavaju prolazak sadržaja, čime značajno poboljšavaju proces mehaničkog čišćenja creva.

Topljiva vlakna: U dodiru sa vodom stvaraju zasitan gel koji usporava apsorpciju šećera, veže holesterol i olakšava izbacivanje toksina iz tela.

Osim toga, smokve ublažavaju upalne procese i hrane korisnu crevnu mikrofloru, koja direktno utiče na metabolizam i imunitet.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Suve smokve su poznate kao prirodno sredstvo za regulisanje učestalosti pražnjenja creva, a sam proces čine znatno lakšim.

 

 

Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija 45 grama ovog voća dnevno pomaže u ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog creva sa konstipacijom, uključujući bolove u stomaku, nadutost i zatvor.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Za šta sve pomažu suve smokve

Redovno konzumiranje suvih smokava pomaže u nadoknadi nivoa važnih supstanci u organizmu. One su prava riznica minerala:

 

 

Magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe: Poboljšavaju ravnotežu elektrolita i minerala, podržavajući rad nervnog, mišićnog i kardiovaskularnog sistema.

 

 

Vitamin K: Ključan je za očuvanje jakih i zdravih kostiju.

 

 

Ovo voće je takođe bogat izvor bakra i mangana, elemenata u tragovima koji učestvuju u desetinama ključnih biohemijskih procesa u telu. Prate ih i određene količine vitamina B grupe, posebno B1 i B6, koji su važni za energiju i funkciju mozga.

 

 

Koliko suvih smokava je preporučeno dnevno

Iako su zdrave, najbolje je da se konzumiraju u malim količinama, jer obiluju šećerom i kalorijama, a uz to imaju srednji glikemijski indeks (GI 61). Optimalna porcija je 2 do 3 komada, odnosno 30-50 grama dnevno, budući da jedna suva smokva može da teži od 13 do 20 grama.

 

 

Takva doza obezbeđuje između 75 i 155 kalorija – tačna vrednost uvek treba dobro da se proveri na pakovanju, jer može značajno da se razlikuje u zavisnosti od proizvoda i veličine ploda.

 

 

U zavisnosti od stepena sušenja smokava, porcija od 100 grama sadrži:

 

 

250-310 kalorija

 

 

Čak 65 grama ugljenih hidrata (uključujući oko 50 g prostih šećera)

 

 

Oko 3,5 g proteina

 

 

Samo 1 g masti

 

 

Prekomerna konzumacija ovog voća treba da se izbegava ne samo zbog velikih količina šećera, već i zbog njihovog snažnog laksativnog dejstva, koje može da izazove probavne smetnje ako se pretera, navodi Dent Cars, prenosi Blic Zdravlje.