Tito je bio poznati gurman, ali ovo jelo očima nije mogao da vidi - "O ne, ne bih to jeo"
Tito je bio "slatke kašike"
Bivši jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito važio je za velikog hedonistu. Kako tvrdi njegov posljednji batler i lični kuhar, Slovenac Jože Oseli, u knjizi "Titovi posljednji dani", doživotnom predsjedniku SFRJ uvijek bi servirali različite vrste mesa, priloge i salate, a on bi sam birao šta će pojesti u datom trenutku.
Jože Oseli je od 1972. godine radio u Titovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja, gdje je ostao sve do Titove smrti 1980. godine. Kada su Brozu jednom prilikom servirali puževe, odlučno je rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe".
Glavni slovenački kuhar je zajedno sa suprugom Metkom sedam i po godina bio zadužen za pripremu hrane i organizaciju prijema u Titovoj rezidenciji.
Zahvaljujući radu za predsjednika, Oseli je imao priliku da kuha za mnoge poznate ličnosti iz svijeta politike i filma.
Josip Broz Tito je obožavao zagorsku kuhinju, a posebno štrukle (vrstu pite). Od mesa je najviše volio govedinu, a jutro je započinjao kratkim espresom bez šećera, prenosi Kurir.rs.
Kada je u Sjevernoj Koreji dobio na poklon čaj od ženšena, započeo je ritual ispijanja ovog napitka prije spavanja.
Kako je navedeno na portalu "Lepote Srbije", zahvaljujući radu za predsjednika, Oseli je kuhao za mnoge poznate osobe iz svijeta politike i filma.