Svi griješe kada u fioku ispod rerne stavljaju posuđe: Evo čemu zapravo služi to mjesto
Fioka ispod rerne na klasičnom električnom šporetu često se smatra mjestom za odlaganje posuđa koje se rijetko koristi.
Umnogim domaćinstvima tu se čuvaju tepsije, poklopci, tiganji, a u nekim slučajevima i razne potreptšine poput šrafcigera, šmirgl papira ili krpa za brisanje.
Zbog toga mnogi i ne znaju pravu funkciju ove fioke.
Iako je primamljivo da fioku ispod rerne na šporetu koristimo kao dodatno mjesto za odlaganje, ona zapravo ima praktičnu ulogu u kuhinji. Njena glavna funkcija je održavanje toplote hrane koja je već pripremljena, što omogućava da obrok ostane topao dok se ostatak jela završava ili dok čekate da svi gosti sjednu za sto.
Fioka može poslužiti i za pripremu tijesta. Posuda sa tijestom koje treba da naraste prije pečenja može se staviti u fioku, jer blaga toplota pomaže u procesu dizanja, čime se testu olakšava da postigne savršenu teksturu prije nego što ga staviti u rernu, prenosi Blic žena.
Ovo je jednostavan, ali često zanemaren trik koji može u velikoj mjeri olakšati pripremu obroka, učiniti kuhinju funkcionalnijom i pomoći da hrana zadrži savršen izgled i temperaturu do trenutka serviranja.