Ne bacajte kristalizovani med: Jednostavan trik da ga ponovo učinite tečnim

Ukus koji osvaja/Free Pik
med
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Većina nas voli da koristi med kao zdraviju zamijenu za šećer. Ali šta se dešava kada se vaš sirovi med kristališe? Može li se i dalje koristiti?

 

 

Kratak odgovor: Da, ne bacajte ga.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Saznajte od stručnjaka za med da li je bezbjedan za jelo, kako ga vratiti u tečno stanje i šta možete napraviti sa kristalizovanim medom.

 

 

Da li je kristalisani med siguran za jelo?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prije svega, kristalizovani med je potpuno siguran za jelo. Med se prirodno kristališe tokom vremena, ali to ne znači da treba da bacite teglu. Srećom, kristalizacija ne utiče na ukus ili kvalitet meda.

Zapravo, kako navodi Zik Friman, osnivač kompanije,,Bee Raw”, delimično ili potpuno kristalisani med može imati bogatiji ukus.

 

 

Kako ga vratiti u tečno stanje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako želite da svoj med ponovo učinite tečnim, pratite sledeće korake:

Istopite samo onoliko koliko vam treba

 

 

Pokušajte da istopite samo količinu meda koju planirate da koristite. Višestruko zagrijavanje i hlađenje meda može umanjiti njegov jedinstveni ukus. Dakle, nemojte de-kristalisati sav med da bi se ponovo kristalizovao.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Stavite med u staklenu, a ne plastičnu posudu

Ako je med u plastičnoj tegli, prebacite kristalizovani med u staklenu teglicu sa poklopcem. Tako će med ostati čist i neće doći do taloženja plastike tokom ponovne kristalizacije.

Koristite toplu, a ne ključalu vodu

Stavite otvorenu staklenu teglu (samo količinu koju želite) u toplu, ali ne ključalu vodu 5–10 minuta kako bi se kristali otopili. Voda treba da dođe do nivoa meda, ali pazite da voda ne uđe u teglicu.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Voda ne smije biti prevruća jer to može uticati na kvalitet meda. Ako se med pregrije, sirovi med može izgubiti nutritivne vrednosti, a može i da karamelizuje (što više nije med). Nikada ne koristite mikrotalasnu pećnicu jer zagrevanje nije ravnomerno i može dovesti do pregrijavanje.

Izbjegavajte hladne temperature

Hladnije temperature povećavaju šansu za kristalizaciju, objašnjava Friman za Real Simple. Da biste je sprečili, držite teglicu meda na sobnoj temperaturi (nikada u frižideru).

 

 

 

 

Kako iskoristiti kristalizovani med

Ako se kristalizacija ipak dogodi, evo nekoliko načina da upotrebite kristalizovani med:

Zamjena za šećer u pečenju

Kristalizovani med može da zameni šećer u kolačima i pecivima. Pošto ima manje vlage od običnog meda, nećete morati previše da prilagođavate tečne sastojke u receptu, a i dalje ćete zadržati klasičnu slatkoću meda.

Med je slađi od običnog šećera, pa koristite manje. Počnite sa ¾ šolje kristalisanog meda za svaku šolju šećera i probajte po ukusu.

Namaz na tost

Kristalizovani med je lak za mazanje i neće kapati svuda. Namažite ga na hljeb od celog zrna sa voćnim prelivom (npr. kriške jabuke ili kruške), kozjim sirom ili svježim paradajzom za sladak i slan, ali uredan užitak.

 

 

Dodajte ga u rutinu lepote

Med je humektant, što znači da pomaže zadržavanju vlage. Kristalisani med možete koristiti kao blagi piling za telo ili kosu — lagano zrnasta struktura prirodno uklanja nečistoće sa kože ili vlasišta.

 

 

Preliv za doručak

Neće se lako slivati, ali kristalizovani med jednako dobro ide uz grčki jogurt ili ovsenu kašu. Bonus: daje prijatnu hrskavost.

 

 

U čaj umjesto šećera

Umjesto šećera, dodajte kristalizovani med u topao čaj. Kristali će se otopiti i nestati — kao magija.