"Moguće su alergijske reakcije": Dubai čokolada je štetna za ovu skupinu ljudi

dubai čokolada eTrebinje/

dubai čokolada eTrebinje/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cijeli svijet zaludjela je popularna Dubai čokolada, no kakve ona ima učinke na zdravlje? Popularna čokolada svojim sastojcima - pistacijama, tahinijem i pečenim kadaifom - privukla je velik broj ljudi.

No, njena visoka cijena nije jedini problem vezan uz ovu slasticu. Iako privlači pažnju svojim luksuznim izgledom i neodoljivim okusom, dijetetičarka Merve Bayram upozorava na štetne efekte ove čokolade.

"Šećer, masnoće, kofein i drugi sastojci Dubai čokolade mogu negativno utjecati na probavu, izazivajući refluks, plinove i grčeve, posebno kod osoba s osjetljivim probavnim sistemom", objašnjava Bayram.

Dubai čokolada, bogata pistacijama, može biti rizična za osobe alergične na ovaj orašasti plod. Bayram upozorava:

"Kikiriki krema i tahini od sezama mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije, dok gluten u kadaifu predstavlja problem za osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Pečeni kadaif nekima može otežati probavu, ali rjeđe izaziva alergijske reakcije."

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bayram ističe da Dubai čokolada sadrži mnogo šećera, što brzo povisuje nivo glukoze u krvi, potiče lučenje inzulina i s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije te povećati rizik od dijabetesa tipa 2.