Astronauti prvi roštiljali u svemiru: Da, dobro ste čuli, evo kako im je to pošlo za rukom

Prva roštilj zabava u svemiru: kineski astronauti ispekli pileća krilca na Tiangong stanici/Screenshot
Foto: Screenshot/YouTube
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kineski astronauti na svemirskoj stanici Tiangong priredili su nešto što do sada nije zabilježeno u ljudskoj istoriji – prvi pravi roštilj u svemiru. Na orbitalnoj postaji, koja kruži oko Zemlje, pripremili su baršunasto pečena pileća krilca, a zatim i jelo od govedine, koristeći novu termo-peć s vrućim zrakom koju je donijela misija Shenzhou-21.

Ovaj trenutak označio je veliki pomak u svemirskoj gastronomiji. Do sada su astronauti mogli samo zagrijavati obroke ili konzumirati hranu iz tubica, vrećica i liofiliziranih pakovanja. Još od prvog obroka Jurija Gagarina – paste od govedine i jetre u metalnoj tubi – pa do današnjih obroka na ISS-u, hrana u svemiru nikada nije bila “pravo kuhana”.

Kako izgleda kuhanje u bestežinskom stanju?

Pečenje u svemiru zahtijeva visoku sigurnost, jer se vatra u mikrogravitaciji ponaša drugačije nego na Zemlji – plamen je kuglast, dim ne ide prema gore, a čestice mogu plutati kabinom. Zbog toga nova peć na Tiangongu:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- drži hranu čvrsto pričvršćenu da ne "odleti",

- zagrijava do 190 °C, što omogućava stvarne hemijske reakcije i hrskavu koricu,

- koristi višeslojnu filtraciju i katalitičko prečišćavanje kako bi spriječila dim i čestice u kabini,

- spolja ostaje hladna na dodir da spriječi opekotine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Prvi put hrana u orbiti nije samo zagrijana, nego zaista skuhana. Krilca izlaze zlatna i hrskava“, objasnio je Liu Weibo iz Kineskog centra za obuku astronauta.

Prema riječima istraživača Xiana Yonga, u peći je moguće peći kolače, kikiriki ili meso, a sve to bez dima i zapaljivih čestica.

Svemirske kuhinje kroz vrijeme

NASA podsjeća kako su rani američki astronauti tokom Mercury misije jeli kockice dehidrirane hrane i polutečne obroke u aluminijskim tubama. Krhki obroci stvarali su mrvice koje su mogle oštetiti instrumente. Kasnije su Skylab i Space Shuttle uveli zamrzivače, grijanje i kuhinjske module, ali nijedna misija do sada nije omogućila pravo pečenje ili roštilj.

Upravo zato na Tiangongu sada govore kako astronauti mogu imati “vikend-specijale”, rođendanske kolače ili praznične obroke – u microgravity verziji.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja