Alen Islamović od ovoga zarađuje 50.000 eura godišnje, ne nije pjevanje: "To je posao budućnosti"
Alen Islamović, koji je široj javnosti poznat kao bivši pjevač Bijelog dugmeta, već gotovo deceniju uspješno gradi i jednu potpuno drugačiju karijeru – onu u poljoprivredi. Prije devet godina započeo je projekt podizanja plantaže lješnjaka na imanju u blizini Bihaća, gdje je zasadio oko 1.500 sadnica. Vremenom se taj potez pokazao kao vrlo isplativ.
Kvalitet njegovih lješnjaka prepoznat je i izvan granica regije, a plodovi s Islamovićeve plantaže danas se koriste kao sirovina za proizvod jednog od najpoznatijih čokoladnih proizvoda, čiju jezgru čini cijeli prženi lješnjak, obavijen kremom i hrskavim vaflom, dok je spolja prekriven mliječnom čokoladom s komadićima lješnjaka.
Osoba bliska Islamoviću otkrila je da mu posao s lješnjacima donosi značajne godišnje prihode.
„Iznos se kreće ovisno o vremenskim uvjetima tijekom godine. Nekad su prinosi veći, a nekad manji. Uglavnom, Alen zaradi oko 50.000 eura godišnje. Vrlo je zadovoljan poslovanjem, posebno time što je postao kooperant s tako velikom i značajnom svjetskom tvrtkom. Oni su poslovni giganti kad su u pitanju otkup i prerada lješnjaka, a njegov lješnjak je vrhunske kvalitete i zadovoljava sve standarde europske kvalitete za izvoz. To znači da je njegova plantaža certificirana i kontrolirana od strane Europske unije“, rekao je izvor za Kurir.
Sam Islamović je u više navrata govorio o tome koliko ga rad na zemlji ispunjava.
„To je moje slobodno vrijeme između vikenda. Moja farma koju sređujemo i vodimo brat moje supruge i ja, na površini je od 25.000 metara kvadratnih. Rad na plantaži kreće od marta i aprila te traje do septembra ili oktobra. U sedam dana dovoljna su dva da održavaš plantažu, zalijevaš, štitiš od parazita, prskaš, prehranjuješ preko korijena, lista i tako dalje. Tu ljubav prema zemlji i poljoprivredi prenio mi je otac, koji je to volio. Moje sorte su najtraženije na svjetskom tržištu za tvornice čokolada, za preradu likera i pravljenje ulja. Radit ću na tome da brendiram svoje plodove, a to će početi za nekoliko godina. Kad odem u mirovinu, moja farma će biti kapaciteta između 10 i 15 tona lješnjaka“, ispričao je Alen za portal CDM.
Govoreći o kvaliteti svojih plodova, Islamović ih je uporedio i s okusom svjetski poznatog namaza od lješnjaka.
„Poslao sam u Švicarsku na analizu šaku lješnjaka i nisu mogli vjerovati da tako nešto postoji na Balkanu i da se uzgaja. To što sam ja posadio, to su najbolje i najslađe sorte u Europi. Ovo su vrlo krupni lješnjaci. To je posao budućnosti, savjetujem svima da se krenu time baviti“, dodao je.
Govorio je i o porijeklu sorte koju uzgaja.
„To je sorta koju su još zvali i Titovi lješnjaci, zato što je Tito naredio svojim agronomima da mu uzgoje sortu koja bi mogla uspjeti u ovakvim područjima. To je poseban plod. Lješnjak danas uspoređuju sa zlatom. Koristi se u farmaciji, i to u velikim količinama. Od njega se proizvode ulja za kozmetičke svrhe. Ljuska lješnjaka je najbolja kalorična vrijednost za proizvodnju paleta za grijanje, a korijen za uzgoj tartufa, ako to netko zna uzgajati. Ukratko, to je fenomenalna biljka koja rađa od 80 do 100 godina i nudi veliko bogatstvo onima koji se brinu za nju“, istaknuo je Islamović.
Otkrio je i kako je došao na ideju da se počne baviti uzgojem lješnjaka.
„Supruga je naslijedila dio zemlje u Bihaću, a dio sam kupio. Razmišljali smo što bismo mogli zasaditi, a onda je analiza zemlje, bez koje ne možeš početi, pokazala da je ovo pjeskovito tlo kao stvoreno za uzgoj lješnjaka. Ovdje je Una na samo nekoliko koraka i tu je po svemu sudeći bilo njezino jezero. Istraživali smo što bismo mogli uzgajati, a inače o lješnjacima nisam ništa znao, osim što sam ih kao dijete ovdje dolazio brati“, rekao je.